Άρχισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή – Δείτε live εικόνα

Άρχισε στις 16:00 το απόγευμα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών των κομμάτων το πρωί στη Βουλή δεν τέθηκε από κανέναν ζήτημα αναβολής της συζήτησης.

 Η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού θα γίνει κανονικά την Πέμπτη.

Στη σύσκεψη τέθηκαν διαδικαστικά

θέματα, όπως ο κατάλογος ομιλητών και οι χρόνοι ομιλίας του κάθε κόμματος.

Την ίδια ώρα η Βουλή ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού, με τον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, να έχει ζητήσει νομική γνωμάτευση για το τι σημαίνει στην πράξη η καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει το Economy Today, η προσθήκη των θετικών ψήφων των δύο βουλευτών του ΕΛΑΜ, συνολικά 20 βουλευτές έχουν ταχθεί υπέρ της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2021, ενώ για να βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση του προϋπολογισμού απομένουν οι θετικοί ψήφοι ακόμα 8 βουλευτών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι 26 βουλευτές έχουν ταχθεί ήδη αρνητικά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, το ΑΚΕΛ με 16 βουλευτές, το ΔΗΚΟ με 7 βουλευτές, οι Οικολόγοι με 2 βουλευτές και η Ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου. 

Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι 9 βουλευτές, δηλαδή οι 3 βουλευτές των Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης και ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή 

Το ΕΛΑΜ υπερψηφίζει με εξαιρέσεις τον προϋπολογισμό 

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, είπε ναι στον προϋπολογισμό με εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε «το ΕΛΑΜ ως υπεύθυνη πατριωτική δύναμη ψηφίζει ως εξής:

- ΟΧΙ στις δαπάνες για αιτητές πολιτικού ασύλου

- Όχι στις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων

- Όχι στις δαπάνες για φοίτηση τουρκοκύπριων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές

- Στηρίζουμε τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανένα.
Γνωρίζω πως για να δικαιολογήσουν τη θέση τους αρκετοί καλοθελητές θα τρέξουν να μας κατηγορήσουν πως δώσαμε σανίδα σωτηρίας στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Κάνετε Λάθος

Παραθέτω σειρά γεγονότων, αποδείξεις και τεκμήρια που πιστοποιούν το ακριβώς ανάποδο.

1.Από όλους τους Προέδρους των κομμάτων είμαι ο μοναδικός που αρνήθηκε να ακολουθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη πενταμερή διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ήταν μία κίνηση για να αναδείξουμε την πραγματική διαφωνία μας σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

2. Από το 2016 μέχρι σήμερα το ΕΛΑΜ έχει καταψηφίσει ίσως τα περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια από οποιανδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.

3. Στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών διορίστηκαν από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη δικοί σας άνθρωποι και όχι ΕΛΑΜίτες. Και εκεί υπάρχουν λίστες πολλών ονομάτων, για πολλά χρόνια.

Επομένως η έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβερνητική πολιτική.

Είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα λαό που αγωνίζεται να ορθοποδήσει και κουράστηκε να γίνεται έρμαιο σε πολιτικά παιχνίδια.

Κλείνοντας την ομιλία μου εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλο το κόσμο και στην Πατρίδα μας καλή Λευτεριά».

Διαβάστε επίσης: Το ΕΛΑΜ υπερψηφίζει με εξαιρέσεις τον προϋπολογισμό

Αναφορά σε διαφθορά και Κυπριακό από Οικολόγους

Τη θέση ότι έπρεπε ήδη να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες, που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στην ορθή κατεύθυνση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως αυτό δυστυχώς δεν έγινε, κάτι που διαγράφει δυσοίωνο το μέλλον των συνομιλιών.

Σε ομιλία του, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι «μετά και την κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών και να αποκλειστεί η διχοτόμηση και τα δυο κράτη, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του».

Διαβάστε επίσης: Χ.Θεοπέμπτου:Έπρεπε ήδη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επανέναρξη συνομιλιών

Keywords
Τυχαία Θέματα