Διαφωνεί με τις επικρίσεις για αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας ο Υπ. Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, διαφώνησε με την άποψη που εκφράζεται από διάφορους κύκλους για αποτυχία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί σωστά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τους οίκους ευγηρίας, ανέφερε ότι «δεν είναι εφικτό να γίνεται έλεγχος ταχείας διάγνωσης κάθε μέρα. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να κάνουμε ελέγχους κάθε μέρα και στα σχολεία; Εμείς είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχουμε θεσμοθετήσει

να γίνονται τεστ στα γηροκομεία στο προσωπικό κάθε εβδομάδα και όμως κατηγορούμαστε. Είμαστε η μόνη χώρα που από το περασμένο καλοκαίρι κάναμε τρία προγράμματα μοριακών εξετάσεων στους οίκους ευγηρίας. Είμαστε η μόνη χώρα που απαγορεύσαμε τις επισκέψεις, κάναμε δύο διαφορετικά πρωτόκολλα και από τη Δευτέρα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μαζί με Αστυνομικό επισκέπτονται στέγες ευγηρίας για να κάνουν και έλεγχο με την Αστυνομία. Εγώ προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει μια χώρα που έχει κάτι περισσότερες ενέργειες από ότι εμείς».

«Λένε πολλοί ότι έπρεπε να κλείσουμε πιο νωρίς. Τα μέτρα είναι αποδεκτά εφόσον ο κόσμος καταλαβαίνει την αιτιολόγησή τους. Αν αρχές του Νοέμβρη παίρναμε παγκύπρια τα μέτρα που πήραμε σε  Λεμεσό και  Πάφο, ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών; Δεν μπορείς να ρισκάρεις την ψυχολογία του κόσμου προληπτικά.

Όλες οι χώρες πήραν μέτρα από το Νοέμβριο. Καμία χώρα δεν έχει χαλαρώσει τα μέτρα. Η μόνη που είχε χαλαρώσει τα μέτρα ήταν η Αγγλία και χθες το Λονδίνο αποφάσισε ότι πάει στην κατηγορία της αυστηροποίησης. Η Ελλάδα είχε ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων και τώρα το ανέβαλε μέχρι το Γενάρη. Εμείς είχαμε την ευχέρεια και μας το επέτρεπαν τα δεδομένα να πάρουμε μόλις την περασμένη εβδομάδα περιοριστικά μέτρα. Και αυτά τα μέτρα είναι τα μέτρα που προσβλέπουν άλλες χώρες για όταν θα πάνε σε χαλάρωση. Άρα που το στηρίζει κάποιος να λέει ότι αποτ ύχαμε; Το περιμέναμε, προετοιμαστήκαμε, από τον Σεπτέμβριο παίρνουμε μέτρα. Κάναμε 90 διαφορετικά πρωτόκολλα. Άρα εάν κάποιος δει σε όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, είμαστε σε πιο καλό σημείο. Είμαστε η πρώτη χώρα μαζί με την Ελλάδα, που υιοθετήσαμε τα μαζικά rapid tests. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα και δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι ο Υπουργός έλεγε ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα και τελικά πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα.

Το προληπτικό lockdown δεν έχει αποτέλεσμα όταν δεν έχει διάρκεια και όσες χώρες το έκαναν για να ανοίξουν Χριστούγεννα δεν κατάφεραν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση για το πόσο θα επηρεάσει η μη ψήφιση του προϋπολογισμού τον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα τη διαδικασία αγοράς εμβολίων, ο Υπουργός Υγείας υπέδειξε ότι «οι επιπτώσεις στον τομέα της υγείας θα είναι μεγάλες. Είναι τα φάρμακα, είναι οι εξειδικευμένες θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς μας. Μιλάμε για πολλές ασθένειες, άρα η μη ψήφιση του προϋπολογισμού θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της υγείας. Η εξασφάλιση εμβολίων σαφώς και θα επηρεαστεί, αλλά τα εμβόλια είναι ίσως ένα μικρό πρόβλημα από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμoύ αυτή τη στιγμή. Είναι και τα θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ».

Διαβάστε επίσης:

Το πλάνο εμβολιασμού στην Κύπρο: Τα κέντρα, τα ωράρια και οι ομάδες πληθυσμού

Στην επιστημονική επιτροπή οι εισηγήσεις για malls-Η απάντηση για εκκλησίες

Δρ Καραγιάννης: Επικίνδυνο να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα