Άρχισαν ξανά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στο Σουδάν

Οι εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν ξεκίνησαν και πάλι τις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να δώσουν τέλος σε έξι μήνες πολέμου που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) στην πόλη της Τζέντα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Από τον Απρίλιο, ο πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων τακτικού στρατού υπό τον Αμπντέλ

Φατάχ αλ-Μπουρχάν και των RSF υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 5,6 εκατ. κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες ότι αποδέχθηκαν πρόσκληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Τζέντα (δυτικά) υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι προηγούμενες απόπειρες μεσολάβησης κατέληξαν σε εκεχειρίες που γρήγορα παραβιάστηκαν.

Το σαουδαραβικό υπουργείο κάλεσε τους διαπραγματευτές να σεβαστούν την προηγούμενη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 11 Μαΐου για προστασία των αμάχων και τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που υπογράφηκε στις 20 Μαΐου. Προέτρεψε τις εμπλεκόμενες πλευρές να «δώσουν τέλος στην αιματοχυσία και να ανακουφίσουν τα βάσανα του σουδανικού λαού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα