Αρχηγός Αστυνομίας: Προσπαθούμε συνεχώς να αναβαθμιστούμε

Οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς για να καταστήσουμε την Κυπριακή Αστυνομία έναν μοντέρνο και αποδοτικό οργανισμό, ανέφερε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, χαιρετίζοντας σεμινάριο που οργανώθηκε από τον Διεθνή Σύνδεσμο Αστυνομικών (IPA), με θέμα την κοινοτική αστυνόμευση.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, με τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα να εντείνονται, τις πολιτικές αναταράξεις να οδηγούν σε καταστροφές σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και συγκεκριμένα είδη εγκλήματος να αυξάνονται, καθώς

νέα έχουν αναδυθεί.

"Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις από τους οργανισμούς επιβολής του νόμου και την αστυνομία συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να απειλούν τη δημόσια ασφάλεια", είπε και τόνισε ότι "γι αυτό είναι που η αστυνόμευση είναι πιο απαιτητική, τόσο φυσικά όσο και πνευματικά, για τα μέλη της αστυνομίας, που έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες".

Οι προσπάθειες μας, συνέχισε, είναι συνεχείς ώστε να καταστήσουμε την κυπριακή Αστυνομία έναν μοντέρνο και αποδοτικό οργανισμό, ικανό να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στο κοινό, καθώς και υγιείς συνθήκες εργασίας προς τα μέλη της.

Υπέδειξε ακόμη πως "για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα υιοθετούμε συγκεκριμένο μοντέλο αστυνόμευσης το οποίο βασίζεται στην κοινοτική αστυνόμευση και περιλαμβάνει αριθμό αστυνομικών μεθόδων και προσεγγίσεων", ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, είπε πως αυτός λειτουργεί σε 29 Δήμους και 244 κοινότητας, με τη συμμετοχή 88 χιλιάδων εθελοντών, σε σύγκριση με 13,000 που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Για την υλοποίηση του μοντέλου της κοινοτικής αστυνόμευσης, πρόσθεσε έχουμε υιοθετήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, βάση της οποίας η παραδοσιακή αρχή του "η αστυνομία εργάζεται για το κοινό" αναπτύσσεται και αλλάζει σε "εργαζόμαστε μαζί με το κοινό, με τη στήριξη των πολιτών".

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό αστυνομικών της γειτονιάς, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται 30% μείωση στα σοβαρά και μη εγκλήματα αλλά και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ αστυνομίας και κοινού.

Στο Σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, συμμετείχαν εκπρόσωποι αστυνομικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα