Αποκλειστικό: Ποιες υποθέσεις της οικονομίας ολοκληρώθηκαν

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν, τις τελευταίες μέρες, στις ποινικές έρευνες για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Έγκυρες πηγές αποκαλύπτουν στη «Σημερινή» της Κυριακής ότι η ομάδα των αστυνομικών ανακριτών ολοκλήρωσε την διερεύνηση ακόμη δύο υποθέσεων.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, τα αστυνομικά πορίσματα των δύο υποθέσεων, μαζί με όλο το συγκεντρωθέν μαρτυρικό υλικό των υποθέσεων, διαβιβάσθηκαν, σε χωριστούς ογκώδεις φακέλους, στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, για αξιολόγηση και λήψη τελικών αποφάσεων, δηλαδή, κατά πόσο θα ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις.

Η μία υπόθεση

που ολοκληρώθηκε, αφορά στη διάθεση τραπεζικών αξιογράφων στο κοινό, από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, κατά την περίοδο 2008-2011.

Στο επίκεντρο της διερεύνησης βρίσκονταν τραπεζικά στελέχη, για ενδεχόμενες πράξεις ή/και παραλείψεις.

Πολίτες-κάτοχοι αξιογράφων καταγγέλλουν, εδώ και χρόνια, ότι εξαπατήθηκαν από τράπεζες για την αγορά αξιογράφων, με αποτέλεσμα να απολέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η δεύτερη υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, σχετίζεται με τα μπόνους και τις χρηματοδοτικές εξυπηρετήσεις εκατομμυρίων που είχαν δοθεί, κατά την περίοδο 2006 - 2010, σε στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Υπό διερεύνηση βρίσκονταν και στελέχη εξ Ελλάδος, τα οποία μοιράστηκαν μπόνους που κυμαίνονταν από €500.000 μέχρι €3 εκατ. ο καθένας.

Η ποινική έρευνα επικεντρωνόταν στο να καταδείξει αν η παραχώρηση των μπόνους στα τραπεζικά στελέχη έγινε με τρόπο που να συνιστά διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Στο τελικό στάδιο διερεύνησης βρίσκεται και η υπόθεση με τις ύποπτες διαγραφές δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στελεχών της Τράπεζας Κύπρου που αφορούν, κυρίως, την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Για την υπόθεση εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, από την Τράπεζα Κύπρου, το 2008, οι ανακριτές, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, αναμένουν απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τη Ρωσία και την Αρμενία. Τα αιτήματα αφορούν στην αποστολή σημαντικών στοιχείων.

Για την υπόθεση της χειραγώγησης της αγοράς με ομόλογα της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, οι ανακριτές αναμένουν την ολοκλήρωση έκθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η έρευνα, σε συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, για την υπόθεση που αφορά τον δανεισμό προς την Λαϊκή Τράπεζα από τον ELA.
Στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκεται και η υπόθεση παραχώρησης δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς και μια άλλη υπόθεση, στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος πρώην υπουργός.

Σήμερα, βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου η υπόθεση που αφορά στην επαναταξινόμηση ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου, η υπόθεση για τις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής, η υπόθεση «Focus», καθώς και η υπόθεση με τα δάνεια του Συνεργατισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι καταδικάστηκαν οι δύο εκ των έξι κατηγορουμένων στην πρώτη, χρονικά, ποινική της Τράπεζας Κύπρου και αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στη δεύτερη ποινική υπόθεση της ίδιας τράπεζας.

Όπως πληροφορούμαστε, διερευνήθηκαν άλλες δέκα υποθέσεις, χωρίς όμως να προκύψει επαρκής μαρτυρία για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα