ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τα πάντα για την τηλεφωνική σύνδεση με κατεχόμενα

Και ξαφνικά, πίσω στην… αφετηρία – όπως το 2015 – για διασύνδεση των τηλεφωνικών δικτύων των ελευθέρων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κατεχόμενα εδάφη, στα οποία λειτουργούν παράνομα δύο (τουρκικές αλλά με Τ/κ άδεια) τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Μουσταφά Ακιντζί επεφύλασσε έκπληξη, με τους δύο να προωθούν – μετά από έγερση του κατοχικού ηγέτη – υλοποίηση του παλαιού αυτού ΜΟΕ, εντός μάλιστα δεκαπενθημέρου. Αφού, ως λέχθηκε, στόχος είναι να ανακοινωθεί, μετά από νέα συνάντηση τους, στις 12 Νοεμβρίου. Το ζήτημα που εγείρεται είναι τι άλλαξε. Και το Sigmalive, έμαθε τα πάντα και σας τα μεταφέρει.

Αμοιβαία ΜΗ αναγνώριση

Η βάση συζήτησης για τελική συμφωνία είναι παλιά και επανέρχεται με μικρές διαφοροποιήσεις.

Αφορά, αν δεν υπάρξει ανατροπή, σε διεκπεραίωση των κλήσεων μέσω διεθνούς κόμβου (μάλλον στο Λουξεμβούργο), όταν αυτές θα γίνονται από κάτοχο κάρτας της Δημοκρατίας ενώ βρίσκεται στα κατεχόμενα ή αντίστροφα από κάτοχο Τουρκικής κάρτας που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές. Κάτι το οποίο σήμερα είναι αδύνατο.

Το πρόβλημα, που είχε σταματήσει τις προσπάθειες το 2016, είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να υπογραφεί από κοινού συμφωνία – των 2 τουρκικών εταιρειών και αυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας – με τον διεθνή πάροχο, λόγω αμοιβαίας πολιτικής ΜΗ αναγνώρισης.

Αυτό που όλα δείχνουν ότι προωθείται, με βάση ενδελεχή ενημέρωση που τύχαμε είναι να γίνουν δύο ανεξάρτητες συμφωνίες:

- Των εταιρειών της Δημοκρατίας με τον διεθνή πάροχο.

- Των τουρκικών εταιρειών με τον διεθνή πάροχο.

Έτσι λένε οι ίδιες πηγές, ξεπερνιέται το ζήτημα αναγνωρίσεως, παρά του ότι και επί τούτου από το 206 υπήρχαν από τότε ενστάσεις σε νομικό επίπεδο. Ενώ, σημειώνεται, δεν γινόταν ξεκάθαρα αποδεκτό από Τ/κ πλευράς που για λόγους πολιτικούς και προώθησης (όπως κάνει σε πολλά επίπεδα) έμμεσης αναγνώρισης ζητούσε κοινή συμφωνία όλων με τον πάροχο, οδηγώντας σε απόρριψη από την Ε/κ πλευρά.

Έτσι θα λειτουργεί!

Για όσους Κύπριους ή μη είναι στο έδαφος της Δημοκρατίας, ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, δεν θα χρειάζεται η χρήση κωδικού για κλήση, παρά μόνο ο αριθμός του τηλεφώνου (οκτώ ψηφία για Κυπριακό αριθμό, δέκα για τουρκικό).

Οι κωδικοί ωστόσο θα χρειάζονται όταν γίνεται κλήση από το εξωτερικό και παραμένουν ως έχουν:

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 00357

Κατεχόμενα: 0040 (Κωδικός της Τουρκίας)

Το κόστος κλήσεων θα είναι το ίδιο με μια κλήση σε χώρα μέλος της Ε.Ε (χαμηλό κόστος με βάση την απόφαση Βρυξελλών του Ιουνίου του 2017) και όχι με roaming (διεθνής κλήση). Η διαφορά είναι ότι δεν θα εντάσσεται στα προπληρωμένα προγράμματα των εταιρειών.

Χρόνος εφαρμογής και Ε.Ε

Σε ό,τι αφορά τα νομικά κωλύματα χρειάζεται διευκρίνιση, δια νομοθεσίας, Ευρωπαϊκής οδηγίας που επιβάλλει ότι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εντός Ε.Ε θα πρέπει να είναι αδειοδοτημένοι από αναγνωρισμένες αρχές (οι δύο τουρκικές εταιρείες στα κατεχόμενα λειτουργούν ως θυγατρικές με Τ/κ άδεια). Εδώ εμπλέκεται και η νομική υπηρεσία καθώς υφίστανται ζητήματα πολιτικής και νομικής υφής για να μην δημιουργηθεί επικίνδυνο προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή, αυτό που γνωρίζει από άριστα ενημερωμένη πηγή το Sigmalive είναι πως σε περίπτωση συμφωνίας οι τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των εταιρειών είναι προ πολλού συμφωνημένες και άμεσα εφαρμόσιμες, γεγονός που οδηγεί σε άμεση υλοποίηση. Αυτό που θα χρειαστεί είναι μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, μία αντένα, ένθεν και ένθεν σε κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές.

Το πήραν ζεστά και…τρέχουν

Το Sigmalive αποκαλύπτει ότι αμέσως μετά την συνάντηση του Προέδρου και την εσωτερική σύσκεψη στο Προεδρικό, και αφού ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης ενημερώθηκε λεπτομερώς έκανε μια πρώτη συζήτηση, προ της αναχώρησης του για το εξωτερικό, με εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο από την αρμόδια τεχνική επιτροπή επιχειρηματικότητας, όσο και από άλλα υπουργεία, υπηρεσίες και αρχές.

Μάλιστα, έχει συγκληθεί μία πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο των μελών της Ε/κ πλευράς στην εν λόγω επιτροπή, εκπρόσωπο του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και το Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου.

Πριν από την συνάντηση, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι θα ανιχνευθούν ατύπως οι προθέσεις της Τ/κ πλευράς δια συγκεκριμένης άτυπης και πάλι οδού. Μετά την προαναφερθείσα σύσκεψη θα δοθούν οδηγίες για σύγκληση του συνόλου της δικοινοτικής επιτροπής για έναρξη των διαβουλεύσεων που πρέπει να τρέξουν με ορίζοντα κατάληξης την 12η Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα