Αποκαλυπτικό: Πότε επιχείρησαν από Κύπρο οι ΤΟR M1 (vid)

Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη προχώρησε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Γιώργος Κυριάκου καλεσμένος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Ο Ταξίαρχος αναφέρθηκε στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και απάντησε στο κατά πόσο αυτό ήταν «θαμμένο» και κάποιοι το αναβίωσαν τώρα, με την έλευση και των F16 στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

«Δεν ήταν ποτέ θαμμένο το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Από το 1974 το ενιαίο αμυντικό δόγμα υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους. Το ΓΕΕΘΑ έχει τους σχεδιασμούς του για την Κύπρο, κυρίως σε αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις», είπε ο Ταξίαρχος.

«Αν γίνει ένας πόλεμος στην Κύπρο», συνέχισε, το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι ο αεροπορικός και ναυτικός από Τουρκία. «Το ΓΕΕΘΑ έχει σχεδιασμό για αποτροπή αυτών. Υπάρχουν σχέδια για μεταφορά δυνάμεων και μέσων», ανέφερε ο Ταξίαρχος.

«Το ουσιαστικότερο είναι ότι κάθε μεταβολή από πλευράς Τουρκίας, αυτά συζητούνται από μεικτές επιτελικές ομάδες και βγαίνουν σενάρια. Εξετάζεις τις εχθρικές δυνατότητες», επεσήμανε.

Αναφορικά με την εικόνα της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου ο Ταξίαρχος χαρακτήρισε άριστη την εικόνα και φάνηκε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό και αυτό φάνηκε.

«Άριστη παρέλαση σημαίνει, η εμφάνιση των τμημάτων, ο τρόπος βαδίσματος, η πειθαρχία, η εμφάνιση των μέσων», είπε. «Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό», πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει για τα νέα οπλικά συστήματα της ΕΦ, ο Ταξίαρχος είπε συγκεκριμένα για τους ΤΟR – M1 ότι το προσωπικό είναι άριστα εκπαιδευμένο. Οι ΤΟR – Μ1 είναι σε πολύ καλά χέρια σημείωσε. Υπήρχε μια επικρατούσα νοοτροπία ότι όλοι ξέραμε ότι τους έχουμε αλλά δεν τους εμφανίσαμε, ανέφερε για την «επίσημη πρώτη» των πυραύλων κατά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

Οι ΤΟR-M1 αναπτύχθηκαν χάριν συμμάχων σε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό στην γειτονιά και επιχείρησαν για τους συμμάχους περίπου πριν από 3.5 χρόνια αποκάλυψε ο Ταξίαρχος Κυριάκου.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των πυραύλων ο Ταξίαρχος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματικότητα των ραντάρ των πυραύλων αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα