ΗΠΑ – Τουρκία: Διπλωματικός πόλεμoς για ... ένα τηλεφώνημα

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι όλα τα αμερικανικά προξενεία ανά την Τουρκία αναστέλλουν μέχρι νεωτέρας όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) - εκτός των θεωρήσεων μετανάστευσης-με το επιχείρημα ότι θέλει να «επανεκτιμήσει» τη δέσμευση της Τουρκίας προς το προσωπικό της.

«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας για την ασφάλεια των αμερικανικών αποστολών και του προσωπικού τους», επισημαίνεται στο δελτίο

τύπου που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. «Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία μας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επανεκτίμησης, αναστείλαμε -με άμεση ισχύ- όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, πλην μεταναστών, σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία».

Το χρονικό της αμερικανικής απόφασης έχει ως εξής: Την περασμένη εβδομάδα, υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη με την κατηγορία ότι έχει διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μετά από ένα τηλεφώνημα που είχε ο συγκεκριμένος υπάλληλος με τον Τούρκο εισαγγελέα, Ζεκεριά Οζ, ο οποίος έχει διαφύγει στο εξωτερικό και καταζητείται από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι ανήκει στο τάγμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Το γεγονός προκάλεσε τη δυσφορία της Ουάσιγκτον, η οποία καταδίκασε την ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη και τονίζοντας ότι θα προκαλέσει πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, με μία ταυτόσημη ανακοίνωση, δήλωσε από την πλευρά της ότι ‘παγώνει’ και αυτή σε ένδειξη αμοιβαιότητας, την παροχή θεώρησης σε πολίτες των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα