Αποκαλυπτικό mail για τη μετατροπή του δανείου της focus

Ηλεκτρονική αλληλογραφία της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία φέρει την Κεντρική Τράπεζα να ήταν ενήμερη για τη διαδικασία μετατροπής του δανείου σε μετοχές ιδιωτικής εταιρείας, έφερε στη δημοσιότητα το Sigma. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας φαίνεται να ζητούσε, στις 17 Απριλίου του 2012, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, την προώθηση της υπόθεσης για μετατροπή του δανείου 217 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές της ναυτιλιακής εταιρείας Newlead.

10 ημέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου 2012, λαμβάνει απάντηση.

Στο απαντητικό email, παρατίθεται ένα καίριο ερώτημα που έθετε η Κεντρική Τράπεζα για την κίνηση που σχεδίαζε να κάνει πράξη η Λαϊκή.

Καλούσε συγκεκριμένα τη Λαϊκή Τράπεζα να της αιτιολογήσει:

- Γιατί επιδιώκεται η μετατροπή του ομολόγου σε μετοχές άμεσα, αφού απ' ότι αναφέρεται η απόρριψη του αιτήματος ούτως ή άλλως θα έχει το ίδιο "αρνητικό" αποτέλεσμα;

Για λόγους, που αναμένεται πλέον να απασχολήσουν τη δικαιοσύνη, γίνεται σαφές ότι η Λαϊκή επιδίωκε, τον Απρίλιο του 2012, την άμεση μετατροπή του ομολόγου σε μετοχές κάτι το οποίο πέτυχε στις 22 Μαΐου 2012 ζημιώνοντας με 217 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι επίσης σαφές ότι για τις προθέσεις της Λαϊκής ήταν ενήμερη και η Κεντρική Τράπεζα. Στο επίμαχο email καταγράφονται και άλλα ερωτήματα που φαίνεται να έθετε τότε η Κεντρική Τράπεζα.

Tα άλλα ερωτήματα της Κεντρικής Τράπεζας

- Όσον αφορά την προσέλκυση νέων κεφαλαίων μετά το Global Restructuring, η Τράπεζα έχει υπόψιν κάτι πιο συγκεκριμένο, ή είναι σε θεωρητικό επίπεδο;

Newlead Holdings:

- Μετά την πώληση του Newlead Venetico, (πλοίο) ποσά ύψους $300 χιλ. και $1.3 εκ. θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή προνομιακών απαιτήσεων και χρηματοοικονομικών δαπανών αντίστοιχα. Τι είναι αυτά τα έξοδα αναλυτικά;

- Στο Executive Summary αναφέρονται 3 θετικά σημεία στην εισήγηση για έγκριση του αιτήματος. Μπορούν να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα ενισχύσουν τη θέση της Τράπεζας;

- Ποια είναι η έννοια της «αναδρομικής διαγραφής» τόκων;

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι είχε καταγγείλει σε συνέντευξή του την υπόθεση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει στην ανακοίνωσή του:

«Είχα καταγγείλει ότι η Λαϊκή μετά την μετατροπή δεν έκανε καμία περαιτέρω ενέργεια και άφησε τον κ. Ζολώτα με συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου να μηδενίσει σχεδόν την συμμετοχή της Τράπεζας, κάτι που το χαρακτήρισα ως "τη μεγαλύτερη ανικανότητα και ανοησία όλων των εποχών ή ενέργεια εκ δόλου. Επίσης, είχα καταγγείλει ότι επί 18 μήνες, μετά την αποχώρηση της διοίκησης των Ελλήνων, οι κρατικές διοικήσεις της Λαϊκής δεν έστειλαν ποτέ μία ειδοποίηση υπερημερίας προς τον Όμιλο Ζολώτα και δεν τον πίεσαν ποτέ για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ενώ παλαιότερα μέσω πιέσεων είχαν ληφθεί σημαντικές πρόσθετες εξασφαλίσεις».

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αναφέρει ότι στην ίδια συνέντευξη έδωσε στοιχεία για την ύπαρξη Κυπρίων συνεταίρων του κ. Ζολώτα, επιφανών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στελεχών ο ένας του ΔΗΣΥ και ο άλλος του ΑΚΕΛ, προς τους οποίους θα έπρεπε να είχαν κατευθυνθεί οι έρευνες, εάν τελικώς απεδεικνύετο ότι οι εταιρείες του Ομίλου Ζολώτα είχαν χρηματοδοτήσει τα δύο κόμματα.

Χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Κρις Παύλου και Μιχάλη Σαρρή στη Σημερινή, περί μη λήψης απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο εξοργιστικές και αναφέρει τα εξής:

«Σε επικοινωνία που είχα με πρώην στελέχη της Λαϊκής έλαβα τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση μετατροπής του δανείου σε μετοχές. Σύμφωνα με το καθεστώς λειτουργίας της Λαϊκής εκείνη την περίοδο μια τέτοια απόφαση χρειαζόταν την έγκριση όχι μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα