Αποκαλυπτικό: Η επιστολή ΠΙΣ στα μέλη του

Πρόσκληση για συζήτηση του καταλόγου δραστηριοτήτων των ειδικοτήτων καθώς και ενημέρωση για το ΓΕΣΥ, απέστειλε το απόγευμα στις Επιστημονικές Εταιρείες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Η πρόσκληση είχε ανακοινωθεί πως θα σταλεί μετά την χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αποκαλύτει το ΣΙΓΜΑ: "Εν όψει της έναρξης της 1ης φάσης του ΓΕΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, προσκαλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σας σε συνάντηση στα γραφεία του Οργανισμού, για συζήτηση του καταλόγου δραστηριοτήτων της ειδικότητας σας, καθώς και για ενημέρωση αναφορικά με το γενικότερο πλαίσιο των Ειδικών Ιατρών στο ΓΕΣΥ".

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ετοιμάζει επιστολή στους παιδιάτρους σύμφωνα με την οποία καταθέτει τις θέσεις του ΟΑΥ όπως διαμορφώθηκαν στις διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι σε αυτή την επιστολή περιλαμβάνονται 13 σημεία που αφορούν μεταξύ άλλων:

-Αμοιβές

-Αμοιβές για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις

-Αμοιβές για Σ/Κ και αργίες

-Αμοιβές για δικαούχους του ΓΕΣΥ

-Αμοιβές για μη δικαιούχους του ΓΕΣΥ

-Αμοιβές για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη

Πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΙΣ απέστειλε επιστολή σε όλα τα μέλη του, με την οποία τους ενημερώνει για τα όσα συζητήθηκαν κατά τις δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την επιστολή που εξασφάλισε αποκλειστικά απόψε το ΣΙΓΜΑ, ο ΠΙΣ λέγει στα μέλη του πως δεν έγιναν κοινωνοί καμίας νέας ιδέας που να επιφέρει ουσιαστική σύγκλιση.

Η πολιτική ηγεσία, για μια ακόμη φορά, όπως αναφέρουν αρνήθηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν στη δευτεροβάθμια ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Αναλυτικά:

- Στο θέμα της εγγυημένης τιμής μονάδας δεν υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος.

Η πρόταση για εγγυημένη τιμή μονάδας είναι μόνο για χρονική περίοδο 3 χρόνων (δηλ. μέχρι 2000 πράξεις να εγγυάται την τιμή μονάδας στα €15 και μέχρι 2400 πράξεις στα €13).

- Δεν τέθηκε καν θέμα αύξησης του σφαιρικού προϋπολογισμού. -Στο θέμα της ιδιωτικής ιατρικής οι εισηγήσεις μας απερρίφθησαν.

- Στο θέμα του καθορισμού των ενδονοσοκομειακών αμοιβών, αρνήθηκαν τις εισηγήσεις του ΠΙΣ.

- Από τις συζητήσεις μας διαπιστώνουμε ότι η πρόθεση των αρμοδίων είναι να εστιάσουν στην πρωτοβάθμια υγεία, αφήνοντας στον αέρα όλον τον σχεδιασμό της δευτεροβάθμιας και όλες τις δικαιολογημένες ανησυχίες μας.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά για επικοινωνιακό τέχνασμα εις βάρος της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειάς των γιατρών, ένω όπως σημειώνεται η ενότητα και η συλλογικότητά των γιατρών είναι πιο ισχυρή από την επιχορηγημένη προπαγάνδα εναντίον της Ιατρικής κοινότητος, όπως αναφέρουν.

"Δύσκολα μπορώ να φανταστώ γιατρό που σέβεται την ιστορία του πρόθυμο να αναλάβει ρόλο αποστάτη συντασσόμενος δημόσια με την άλλη πλευρά σε περίοδο διαπραγμάτευσης, υπονομεύοντας την προσπάθεια των συναδέλφων του να περιφρουρήσουν τον κόπο και την αξιοπρέπειά τους.

Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο. Προσωπικά, αλλά και ως Προέδρος του θεσμού, τόνισα στους ιθύνοντες ότι θα τιμήσω τον όρο εντολής του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης". προσθέτει η ανακοίνωση.

Αξίζει να αναφερθεί πως και δεύτερο Κέντρο Υγείας στη Λεμεσό, αυτή τη φορά το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ανακοίνωσε την συμμετοχή του στο ΓΕΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα