Η κακοκαιρία έφερε προβλήματα αλλά γέμισε τα φράγματα (vids)

Διάφορα προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία που έπληξε χθες ολόκληρη την Κύπρο, ωστόσο ιδιαίτερα ευεργετικές ήταν οι βροχοπτώσεις όσον αφορά τα φράγματα.

Πάφος

Με χιόνια ξύπνησαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων της ορεινής και ημιορεινής Επαρχίας Πάφου.

Ελαφριά χιονόπτωση σημειώθηκε κυρίως στις κοινότητες Παναγιάς, Στατό Άγιο Φώτιο, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές όπως το Πολέμι, την Κανναβιού, το Πραιτώρι, τον Άγιο Νικόλαο, τη Σαλαμιού, το Στρουμπί, την Πενταλιά, την Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων και τα Κελοκέδαρα.

Στην Παναγιά σήμερα κλειστά έμειναν το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο της κοινότητας.

Οι κάτοικοι δείχνουν να απολαμβάνουν το κάτασπρο τοπίο κάνουν όμως αναφορά και σε προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και την ανάγκη χρήση της θέρμανσης.

Κατά την διάρκεια της νύκτας στην Επαρχία εκτός από τη χιονόπτωση επικράτησαν και δυνατοί ανέμοι κυρίως στις παράλιες περιοχές ενώ σημειώθηκε και κατολίσθηση μεγάλων βράχων στον κύριο δρόμο Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς στο ύψος της κοινότητας Στρουμπί.

Λεμεσός

Τα χιόνια στο Τρόοδος το χειμώνα δεν είναι και κάτι ασυνήθιστο αλλά το χιονισμένο τοπίο σε ημιορεινές περιοχές της Λεμεσού όπως η Κορφή, το Καλό Χωρίο και οι Κυβίδες σίγουρα δεν είναι κάτι που έχει συνηθίσει το μάτι.

Μαγευτικές εικόνες σε πολλές κοινότητες της Λεμεσού αλλά και μικροπροβλήματα.

Η θαλπωρή του σπιτιού αποτέλεσε χθες βράδυ και σήμερα τη καλύτερη απάντηση στο τσουχτερό κρύο, με την διακίνηση να είναι δύσκολη έως αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις λόγω παγετού.

Προβλήματα όμως έφεραν και οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της ψεσινής νύχτας.

Σε τέσσερις περιπτώσεις στη Λεμεσό δέντρα έπεσαν σε οχήματα. Στον Ασώματο μάλιστα δέντρο έπεσε σε εν κινήσει όχημα, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.

Παρόμοιο σκηνικό και στην Πλατεία Ηρώων, όπου πεύκος ξεριζώθηκε και έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να καταπλακώσει αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο. Δέντρα έπεσαν και σε καλώδια της ΑΗΚ με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Χαρά Θεού τα χιόνια για τους μαθητές οι οποίοι όχι μόνο δεν πήγαν σχολείο αλλά πέρασαν και αξέχαστες ώρες με παιχνίδι στο κάτασπρο τοπίο. Τα σχολεία που παρέμειναν κλειστά στη Λεμεσό είναι:

Γυμνάσιο Ομόδους

-Γυμνάσιο Λεμύθου

-Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο Αγρού

-Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Πελενδρίου -Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Κυπερούντας

-Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Πάχνας

-Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Τριμήκληνης

-Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Καλού Χωριού Λεμεσού

Η χιονόπτωση και η βροχόπτωση των τελευταίων ημερών έφερε και σημαντική ροή νερού στα φράγματα μας. Στο φράγμα του Κούρη η πληρότητα έφτασε στο 19,4%, με την αντίστοιχη περσινή πληρότητα να ήταν στο 7,9% Στο φράγμα Γερμασόγειας η πληρότητα είναι στο 66%, πέρσι ήταν στο 50,4% και στα Πολεμίδια η πληρότητα είναι στο 36,1% με την αντίστοιχη περσινή πληρότητα να ήταν στο 20,5%.

Ελεύθερη Αμμόχωστος

Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, χαμηλή παραμένει η πληρότητα του φράγματος Άχνας, το οποίο είναι συνδεδεμένο μέσω του Νοτίου Αγωγού με το Φράγμα του Κούρρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα σήμερα ανέρχεται στο 6,7% ενώ κατά την ίδια περσινή περίοδο ανερχόταν στο 16.7%.

Την ίδια ώρα, οι φετινές βροχοπτώσεις δεν αφήνουν ανικανοποίητους τους γεωργούς της Άχνας αλλά και της επαρχίας Αμμοχώστου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το φράγμα Άχνας είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το 2008, λόγω της πλούσιας πτηνοπανίδας που φιλοξενεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα