Αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ: Αυτοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο για τις ΑΠΕ

Ασύγγνωστη διαπλοκή στο σκάνδαλο μεγατόνων για τα συμβόλαια και κρατικές επιδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 Όπως αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ, είναι πολιτικά, κομματικά και επιχειρηματικά πλοκάμια που αφαίρεσαν πρόνοιες σε κρατικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα το "φέσωμα" των φορολογούμενων πολιτών με δεκάδες εκατομμύρια. 

Πρώην υπουργός φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό -αν όχι και τον καθοριστικότερο ρόλο- στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο των συμβολαίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής

Υπηρεσίας, που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Σεπτέμβριο του 2016, κατά το 2008, ο τότε υπουργός Ενέργειας, Αντώνης Πασχαλίδης, φέρεται να αφαίρεσε πρόνοια η οποία προέβλεπε μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά μισό σεντ ανά κιλοβατόρα.

Οι μειώσεις θα επέρχονταν ανά τετραετία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος πολίτης με ποσά που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια.

Το φέσι δεν σταματά εδώ, καθώς τα συμβόλαια έχουν ισχύ για άλλα 10 χρόνια, με την επιβάρυνση στους ώμους των φορολογουμένων να δύναται να φτάσει συνολικά στα 40 εκατομμύρια.

Στους υπηρεσιακούς φακέλους, σύμφωνα με την έκθεση, δεν έχει εντοπιστεί έγγραφο που να αιτιολογεί ή να δικαιολογεί την απάλειψη της πρόνοιας, η οποία παρεμπιπτόντως αποτελούσε εισήγηση της τεχνοκρατικής επιτροπής, που κάθε άλλο παρά φάντασμα ήταν.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή "φάντασμα", αυτή ήταν ουσιαστικά μια τεχνοκρατική ομάδα, που ενεργούσε κατά το 2008 και απαρτιζόταν -σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση- από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ενέργειας, της ΡΑΕΚ, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του Γραφείου Προγραμματισμού.

Συστάθηκε με απόφαση υπουργικής Επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από τους τότε υπουργούς, Ενέργειας Αντώνη Πασχαλίδη, Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη και  Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη. Σε μετέπειτα στάδιο, εντάχθηκε και ο τότε  Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Υπό διερεύνηση, όμως, βρίσκεται και μία δεύτερη απόφαση, η οποία λήφθηκε αφότου εγκρίθηκε η κρατική επιδότηση.

Αφαιρέθηκε ακόμη μια πρόνοια, που αποτελούσε μάλιστα και ασφαλιστική δικλίδα, καθώς έθετε οροφή τις 1,700 κιλοβατόρες για κρατική επιδότηση, η οποια έδιδε τη δυνατότητα για αναθεώρηση της οροφής κάθε τέσσερα χρόνια. Η αφαίρεση της εν λόγω πρόνοιας, η οποία είχε εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε σταλεί και στην Κομισιόν προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκρισή της για κρατική επιδότηση των ΑΠΕ. Εκείνο που προξενεί αίσθηση είναι πως ουδείς ενημέρωσε την Κομισιόν για την αφαίρεσή της.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΣΙΓΜΑ, τους κρατικούς αξιωματούχους και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες συνδέουν κοινοί κομματικοί χώροι. 

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, στην υπό διερεύνηση λίστα των αρχών εμπλέκονται τουλάχιστον έξι έταιρείες, που λειτουργούν αιολικά πάρκα. 

Στο ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως οι πολίτες, αν πιάσουν στα χέρια τους ένα λογαριασμό ρεύματος της ΑΗΚ, θα δουν προς το τέλος, ότι μία από τις χρεώσεις αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να μπορεί, δηλαδή, το κράτος να επιδοτεί ιδιώτες για να παράγουν ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, όπως η αιολογική ενέργεια, η ηλιακή και άλλες.

Αυτό δεν είναι κακό, είναι ευρωπαϊκός στόχος που πρέπει να εκπληρωθεί, είναι το νομότυπο της όλης διαδικασίας που βρίσκεται υπό διερεύνηση και κατά πόσο έχει πληγεί το δημοσίο συμφέρον στον βωμό της εξυπηρέτησης οικονομικών, πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα