Κοινωνικό μέρισμα: Το ακραίο σενάριο για την πληρωμή, ανύπαρκτη η πλατφόρμα

Το κοινωνικό μέρισμα του 2019 ανακοινώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και πλέον υπάρχει ένα ακραίο σενάριο στο τραπέζι για την πληρωμή. - Κοινωνικό μέρισμα: Το ακραίο σενάριο για την πληρωμή, ανύπαρκτη η πλατφόρμα

Αυτό που προκύπτει από τις ανακοινώσεις για την ημερομηνία του ανοίγματος της ειδικής πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα, που έκανε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει πλατφόρμα για να γίνουν οι δηλώσεις.

Η ΗΔΙΚΑ θα αρχίσει να ετοιμάζει απλή

εφαρμογή, η οποία λογικά θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου, για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας την ημερομηνία.

Αυτό λοιπόν που είναι εμφανές είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη πλατφόρμα και το αισιόδοξο σενάριο θέλει να ανοίγει στις 17 του μήνα.

Τόνισε ότι ετοιμάζεται πλατφόρμα παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση ενός αριθμού λογαριασμού όπου θα πιστωθούν τα 700 ευρώ του κάθε δικαιούχου.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Δεκεμβρίου και τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 31 του μήνα.

Ωστόσο παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα. Τι θα γίνει αν η κυβέρηση δεν προλάβει να πληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπάρχει λοιπόν ένα ακραίο σενάριο θα πληρωμή τη νέα χρονιά, αλλά αυτό συγκεντρώνει πολλά προβλήματα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται για όσους εξαιρούνται από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος 2019, λέγοντας: Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τις αντιδράσεις, όμως ως υπουργός οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Θα ήμουν ευτυχής να μοιράζω λεφτά, αλλά δεν υπάρχουν».

Σημειώνεται ότι σχεδόν το 80% όσων το πήραν πέρσι και παραπάνω μένουν έξω.

«Έξι μήνες πριν, η προηγούμενη κυβέρνηση μοίρασε αυτό που προσδοκούσαν οι πολίτες προεκλογικά και μάλιστα το εξάντλησε και είπε πως δεν μένει τίποτα για να δοθεί επιπλέον. Το κοινωνικό μέρισμα 2019 δόθηκε ως 13η σύνταξη τον Μάιο» ανέφερε ο υπουργός.

«Βρήκαμε 0 ευρώ περιθώριο για να μοιράσουμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε χώρο 175 εκατ. ευρώ», εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως ο χώρος αυτός αξιοποιήθηκε με μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. "Δώσαμε και 200 εκατ. στη ΔΕΗ για να σώσουμε τον οργανισμό" πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τέθηκαν σε ισχύ επιπλέον φίλτρα προκειμένου να μη λάβουν επιδόματα όσοι δεν θα τα δικαιούνταν.

Σε μεγάλες κατηγορίες χαμένων αναδεικνύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Οι δικαιούχοι 700 ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα 2019 είναι 250.000 έναντι 1.659.452 – βάσει των απολογιστικών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών - που έλαβαν τον περυσινό Δεκέμβριο ποσά ύψους 200-1.200 ευρώ.
Τρείς είναι οι κύριες κατηγορίες που θίγονται από τις κυβερνητικές αποφάσεις, για το κοινωνικό μέρισμα, καθώς μένουν εκτός:

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν μεν την 13η σύνταξη τον περασμένο Μάιο, αλλά πλέον δεν γνωρίζουν πότε θα ξαναδούν στην τσέπη τους κάποιο ποσό πλην της σύνταξής τους. 

Οι χιλιάδες δικαιούχοι ΚΕΑ, δηλαδή πολύ φτωχά νοικοκυριά, παρότι στις αρχικές διαρροές από κυβερνητικές πηγές, θεωρούνταν σίγουροι.

Οι περισσότεροι από τους 483.000 μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες εκτός εργασίας) που κόπηκαν, μέσω κριτηρίων, γιατί δεν έβγαινε τελικά το συνολικό ποσό, αν και ήταν ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για διάθεση του κοινωνικού μερίσματος 2019.

Σύμφωνα με τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις το φετινό κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται συνολικά σε 175 εκατομμύρια ευρώ και το δικαιούνται:

Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά

Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.

Οικογένειες με τους δυο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά

Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 700 ευρώ είναι οι εξής:

Τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις

Και οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το κοινωνικό μέρισμα καταβλήθηκε με βασικό κριτήριο ετήσιο εισόδημα με όριο τα 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό το οποίο προσαυξανόταν κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος έως τα 27.000 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Εσκεμμένα συγχέουν  τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το «πετσοκομμένο» -όπως το χαρακτηρίζει- κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώθηκε,ύψους 700 ευρώ και δικαιούχους 250.000 νοικοκυριά, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι εσκεμμένα συγχέει «τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ» με το κοινωνικό μέρισμα.

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα που θα πάρουν, αντί για 3,5 εκατ. δικαιούχοι, μετά βίας 250.000 νοικοκυριά. Δε φθάνει που τα αυστηρά κριτήρια που έχει βάλει αφήνουν εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και ΑΜΕΑ άνω των 24 ετών και τις περισσότερες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τώρα, η κυβέρνηση των "αρίστων" και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν ισχυρίζονται ψευδώς ότι το μέρισμα είναι κουτσουρεμένο επειδή είχε δοθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Εσκεμμένα συγχέουν δηλαδή τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα. Ό,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μία: Δίνει μειωμένο το κοινωνικό μέρισμα που προεκλογικά χαρακτήριζε ως "ψίχουλα", επειδή προχώρησε σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 - που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ - για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων της και αυτό αποδεικνύεται και στο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα του μερίσματος», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα