Ευρύχου: Τον σκότωσε με 11 μαχαιριές – 7 χρόνια φυλακή σε 21χρονο

7 χρόνια φυλακή επέβαλε το Κακουργιοδικείο, σε 21χρονο αλλοδαπό για το φρικτό έγκλημα που σημειώθηκε στην Ευρύχου με θύμα φοιτητή και εργαζόμενο από το Νεπάλ.

Με τη φράση «Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η αφαίρεση ή προσπάθεια αφαίρεσής της μέγιστο έγκλημα. Ως αποτέλεσμα ενός ασήμαντου λόγου, της διαφωνίας για το διαμοιρασμό φαγητού μεταξύ συγκατοίκων, εξελίχθηκε μία σειρά γεγονότων με ιδιαίτερα τραγικές συνέπειες», αρχίζει την απόφασή του το Κακουργιοδικείο, το οποίο συνεχίζει

λέγοντας ότι ως αποτέλεσμα των πιο πάνω είχαμε τον θάνατο του Amgain Bibek από το Νεπάλ.

Δείτε εδώ: Φόνος Ευρύχου: Νεκρός άνδρας-Στα χέρια της Αστυνομίας ο φερόμενος δράστης

Με δική του παραδοχή, ο κατηγορούμενος βρέθηκε ένοχος του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, κατά παράβαση του άρθρου 205(1) του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος την 2 5η Μαΐου 2020 στο χωριό Ευρύχου της επαρχίας Λευκωσίας, με παράνομη πράξη επέφερε το θάνατο του πιο πάνω προσώπου.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τα γεγονότα όπως τα έθεσε η Κατηγορούσα Αρχή, το θύμα Amgain Bibek, ηλικίας 22 ετών κατά το χρόνο θανάτου του, γεννήθηκε στο Νεπάλ και διέμενε νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις 6.10.18 με άδεια παραμονής ως φοιτητής. Συγκατοικούσε μαζί με άλλους 9 ομοεθνείς του, επίσης φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο κατηγορούμενος, σε οικία στη τοποθεσία Νερόμυλος στην Ευρύχου. Το βράδυ της 5ης Μαΐου 2020, το θύμα βρισκόταν μαζί με τον κατηγορούμενο και άλλους συγκάτοικους τους σε δωμάτιο της οικίας όπου έτρωγαν και κατανάλωναν αλκοόλ. Σε κάποιο χρόνο, ξεκίνησε, μεταξύ των παρισταμένων, συζήτηση αναφορικά με τη συμμετοχή εκάστου στα έξοδα διατροφής.

Στην πορεία η συζήτηση έγινε πολύ έντονη με αποτέλεσμα το θύμα και ο κατηγορούμενος να επιτεθούν ο ένας στον άλλο, τόσο λεκτικά όσο και σωματικά, ενώ οι υπόλοιποι ομοεθνείς τους προσπάθησαν να τους σταματήσουν και να τους ηρεμήσουν. Ο κατηγορούμενος εξήλθε του ως άνω δωματίου και ευθύς εισήλθε στην κουζίνα της κατοικίας, από όπου έπιασε ένα κουζινομάχαιρο. Το θύμα βγαίνοντας από το προαναφερθέν δωμάτιο και αφού είχε κλειδώσει τους υπόλοιπους συγκατοίκους του μέσα σε αυτό, συναντήθηκε στην αυλή της οικίας με τον κατηγορούμενο, τον οποίο συνέχισε να εξυβρίζει έντονα, ρίχνοντας προς το μέρος του πέτρα και παπούτσια.

Αφού αντάλλαξαν βρισιές, κατηγορούμενος και θύμα ξεκίνησαν να παλεύουν με αποτέλεσμα να πέσουν αμφότεροι στο έδαφος. Τότε ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας το μαχαίρι, έπληξε και τραυμάτισε το θύμα σε διαφορετικά σημεία του σώματος του με 11 μαχαιριές. Περί ώρα 22:27, ασθενοφόρο, που είχε στο μεταξύ κληθεί, παρέλαβε το θύμα και το μετέφερε στο Αγροτικό Κέντρο Υγείας Ευρύχου, όπου ο επί καθηκόντι ιατρός πιστοποίησε το θάνατο του. Περί ώρα 22:45 της ίδιας μέρας, ο κατηγορούμενος μετέβη αυτοβούλως στον Αστυνομικό Σταθμό Ευρύχου, όπου ομολόγησε την διάπραξη του αδικήματος.

Την 9η Μαΐου 2020 διενεργήθηκε νεκροτομή στη σορό του θύματος από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Νικόλα Χαραλάμπους, οι οποίοι 3 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος οφειλόταν σε αιμορραγικό σοκ συνεπεία εσωτερικής αιμορραγίας από ρήξεις ζωτικών οργάνων, προκληθείσες από νύσσον και τέμνον όργανο.

Ως θανατηφόρο τραύμα κρίνεται αυτό που κατηγορούμενος κατάφερε στο πάνω μέρος του σώματος του θύματος καθώς το μαχαίρι διαπέρασε τον πνεύμονα, το περικάρδιο και την καρδιά. Σοβαρό τραύμα εντοπίστηκε και στην περιοχή της κοιλίας του θύματος, όπου το μαχαίρι διαπέρασε και τρύπησε το ήπαρ. Στην παρούσα υπόθεση, από τα γεγονότα, ως έχουν εξελιχθεί από την αρχή, μπορεί να διαπιστωθεί ότι σε κάποιο έστω βαθμό οι ενέργειες του κατηγορουμένου επηρεάστηκαν από την πρόκληση των όσων είχαν προηγηθεί και από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, στοιχεία ελαφρυντικά ως προς το θέμα της ποινής.

Ο καβγάς που ποτέ δεν τέλειωσε

Το Κακουργιοδικείο συνεχίζει στην απόφασή του και λέει:

Όμως δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι, για μια ασήμαντη αφορμή, προκλήθηκε καβγάς ο οποίος αρχικά τέθηκε υπό έλεγχο. Παρά τούτο, ο κατηγορούμενος επέλεξε, εξερχόμενος από την οικία, να πιάσει από την κουζίνα κουζινομάχαιρο, μεταφέροντας το μαζί του. Αντί δε να προβεί σε οποιανδήποτε άλλη επιλογή προς αποτροπή νέου επεισοδίου, ενεπλάκη εκ νέου σε σωματική αντιπαράθεση με το θύμα, πλήττοντας αυτό επανειλημμένως με το μαχαίρι. Δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επέφερε στο θύμα έντεκα μαχαιριές. Στο βαθμό, λοιπόν, που είναι επιτρεπτό υπό τας περιστάσεις, λαμβάνουμε υπόψη τις ευρύτερες περιστάσεις κάτω από τις οποίες ο κατηγορούμενος, έστω άθελα του, επέφερε το θάνατο του θύματος.

Ο συνήγορος για την Κατηγορούσα Αρχή διευκρίνισε ότι η Κατηγορούσα Αρχή αποδέχεται ότι υπήρχε πρόκληση από το θύμα, συνιστάμενη στην εξύβριση του κατηγορούμενου και την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους η οποία είχε προηγηθεί. Αυτά δημιούργησαν υποκειμενική φόρτιση στον κατηγορούμενο, ο οποίος όμως είχε πλήρη έλεγχο των ενεργειών του και πρόθεση να επιφέρει τα πλήγματα που επέφερε στο θύμα. Παρεμβάλλεται στο σημείο αυτό ότι κατά την αγόρευση του εσυνηγόρου για τον κατηγορούμενο, με αφορμή συγκεκριμένων θέσεων του σε σχέση με τα γεγονότα, τέθηκε προς εξέταση θέμα ύπαρξης διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών επί των γεγονότων, ακόμη και σε βαθμό επηρεασμού, ενδεχομένως, της παραδοχής του κατηγορουμένου. Τελικώς ήταν κοινή θέση των δύο πλευρών ότι όταν κατηγορούμενος και θύμα βρέθηκαν αντιμέτωποι εκτός της οικίας, μετά που έπεσαν στο έδαφος, φώναζαν και εξύβριζαν ο ένας τον άλλο στη γλώσσα τους.

Το θύμα βρισκόταν πάνω από τον κατηγορούμενο, χωρίς να κρατά οτιδήποτε στα χέρια του και πάλευαν μεταξύ τους. Ο κατηγορούμενος κτύπησε το θύμα με το μαχαίρι που κρατούσε και του επέφερε τα ως άνω αναφερόμενα κτυπήματα, ενώ το θύμα είχε κτυπήσει τον κατηγορούμενο στο πρόσωπο.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών. Στην ποινή να συνυπολογιστεί ο χρόνος κράτησης του κατηγορουμένου

Keywords
Τυχαία Θέματα