Απόγνωση συγγενών ασθενούς στην Ψυχιατρική πτέρυγα Αθαλάσσας

Σοβαρές καταγγελίες συγγενών ασθενούς που νοσηλεύεται στο θαλάμο 34 της ψυχιατρικής πτέρυγας Αθαλάσσας.

Συγκεκριμένα 37χρόνος με αυτισμό και νοητική στέρηση μεταφέρθηκε στον θάλαμο 34 από τον θάλαμο 14 που έκλεισε. Αρκετοί από το θάλαμο 14 αποϊδρυματοποιήθηκαν και μεταστεγάστηκαν σε ειδική κοινότητα. Όχι όμως και ο 37χρόνος, με τους συγγενής του να κατηγορούν τους αρμοδίους και να υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να μεταστεγαστεί και ο ίδιος στην κοινότητα.

Σε δηλώσεις της η αδελφή της ασθενούς Δέσποινα Κωνσταντίνου ανέφερε "Πιστεύω ότι η αρμόδια υπηρεσία δεν έτυχε μιας

ακριβούς πληροφόρησης για την κατάσταση του δικού μας ατόμου. Επίσης να σας πω ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία παραγνωρίζει τόσο προκατακτική γνωμάτευση του γραφείου επιτρόπου διοικήσεως και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραγνωρίζει επίσης και ιατρική έκθεση από την διευθύντρια του νοσοκομείου που λέει ότι τέτοια άτομα θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν και αυτά".

Μιλούν για τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης. Περιγράφουν το θάλαμο 34 σαν κλειστή φυλακή με χρόνια ψυχικά ασθενείς και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής. Κατηγορούν μάλιστα τους υπεύθυνους για πλήρη αδιαφορία.

"Γνωρίζω πολύ καλά ότι τους κλειδώνουν από η ώρα 7 στο δωμάτιο τους επικαλούμενοι θέματα ασφάλειας γιατί τάχα δεν υπάρχει πολύ προσωπικό με αποτέλεσμα το βράδυ αυτά τα άτομα αν χρειαστούν το βράδυ τουαλέτα η οτιδήποτε να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση. Οπόταν μπορείτε να φανταστείτε από τις 7 το απόγευμα μέχρι την άλλη μέρα το πρωί εσάς να σας κλειδώσουν η οποιοδήποτε άνθρωπο σε ένα δωμάτιο ποιες θα είναι οι καταστάσεις που θα συμβούν" ανέφερε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ατόμων με αυτισμό, Μαρία Κλεάνθους.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει πως βάσει ιατρικών δεδομένων το συγκεκριμένο άτομο έπρεπε να παραμένει εντός της ψυχιατρικής πτέρυγας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, η Διευθύντρια τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Χριστίνα Φλουρέντζου, είπε "Δυστυχώς σήμερα τα ιατρικά δεδομένα της υγείας και της αναπηρίας του συγκεκριμένου ατόμου δεν επιτρέπουν την αποϊδρυματοποίηση του δεν επιτρέπουν την μεταφορά του στο παρών στάδιο σε σπίτι στην κοινότητα. Για την ασφάλεια τόσο του ιδίου όσο και των άλλων είναι προτιμότερο να παραμείνει στον προστατευόμενο και ελεγχόμενο περιβάλλον του νοσοκομείου Αθαλάσσας".

Οι συγγενείς του 37χρόνου καλούν το τμήμα ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες να κάνει δεύτερες σκέψεις, ούτως ώστε άτομα με νοητική στέριση να αποϊδρυματοποιηθούν και μεταστεγαστούν στην κοινότητα καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχουν κενές θέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα