Τσίπρας στο Euronews: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα έκτακτα μέτρα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Euronews και διευκρίνισε πως η χώρα μας δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Είπε επίσης πως η χώρα θα βγει από την κρίση και η συμφωνία θα υλοποιηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ακόμη, ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν να ανακάμψει και συνέχισε πως η Ελλάδα θα υπογράψει: «ότι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία.

Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί. Η χώρα θα βγει από την κρίση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και βεβαίως δεν έχουν καμία δικαιολογία να επιμένουν σε αυτό πλέον διότι τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδει»

Διαβάστε και δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Αλέξης Τσίπρας: «Η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα.

Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μία πρωτοφανή προσφυγική κρίση η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι λέει η eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε το στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μην ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του IMF ήταν για 1 ή 0,6%. Δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του Ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά, όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν διότι εργαστήκαμε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή. Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δώσαμε πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό καταφέραμε και υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ. ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%. Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με έγνοια πάντοτε την προστασία των πιο αδύναμων, την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την προστασία της υγείας και της παιδείας αποδίδει καρπούς. Φαίνεται λοιπόν, ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται, όσοι λένε ότι καταστρέψαμε την οικονομία διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.»

Εuronews: Αυτή η εξέλιξη πιστεύετε ότι θα βοηθήσει να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους;

Αλέξης Τσίπρας: «Πιστεύω ότι ετούτη την ώρα έχοντας εικόνα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα μπρος και όχι σπρωξιά προς τα πίσω. Χρειάζεται λοιπόν όσοι έχουν κάνει τεράστια λάθη με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Ελλάδα λοιπόν που έχει πλεόνασμα 0,7%, 1% πάνω από το στόχο δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάπτυξη. Δεν πρέπει επουδενί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε επιτέλους την κρίση.»

Εuronews: Πιστεύετε ότι αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών που έχετε διασφαλίζει την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων τα οποία πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα;

Αλέξης Τσίπρας: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει εντολή υλοποίησης μιας δύσκολης συμφωνίας μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι πριν. Για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας. Για αυτό λοιπόν λέμε και ξαναλέμε ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί. Η χώρα θα βγει από την κρίση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και βεβαίως δεν έχουν καμία δικαιολογία να επιμένουν σε αυτό πλέον διότι τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.»

ΤσίπραςοικονομίαμέτραEuronewsθεσμοίΔΝΤδανειστέςέκτακτα μέτραHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα