Απόφαση ΒΟΜΒΑ! Αποκλεισμός Helector για 5 χρόνια -Δικαίωση Φαίδωνα

Απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αλλεπάλληλες συνέπειες προέκυψε πριν από λίγο, από την Επιτροπή Αποκλεισμού.

Όλα άρχισαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα όταν ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ Πάφου και Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, κατήγγειλε και έκανε αίτηση στην Επιτροπή Αποκλεισμού, όπως αποκλειστεί η Helector Cyprus Ltd. Ο κ. Φαίδωνος προχώρησε στην πιο πάνω ενέργεια καθώς θεώρησε «ανεπίτρεπτο τη συνέχιση της σύμβασης του κράτους με εταιρείας Μπόμπολα».

«Έπραξα

αυτό που το κράτος έπρεπε να κάνει και δεν έκανε. Αντιθέτως προχώρησε στην ανεπίτρεπτη αναέωση της σύμβασης με την Helector.

Πριν από λίγο η Επιτροπή Αποκλεισμού αποφάσισε όπως σε πρώτο στάδιο τεθεί σ' εφαρμογή οριζόντιος αποκλεισμός της Helector Cyprus Ltd για πέντε χρόνια.

Ο κ. Φαίδωνος σε επικοινωνία που είχε το Sigmalive μαζί του, δήλωσε:

«Η απόφαση αποτελεί την απόλυτη δικαίωση του Δημάρχου Πάφου που χαρακτηριζόταν από κάποιους ως γραφικός και ότι θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του κράτους. Το ίδιο το κράτος δεν έλαβε υπόψη τα επαγγελματικά παραπτώματα της Helector Cyprus Ltd. Είναι μία απόφαση κόλαφος», διατράνωσε ο Δήμαρχος Πάφου μιλώντας στο Sigmalive.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Helector έγινε καλά γνωστή στο ευρύ κοινό της Κύπρου, μετά το σκάνδαλο ΧΥΤΥ - ΧΥΤΑ και πιο συγκεκριμένα την παραδοχή πρώην στελεχών της συγκεκριμένης εταιρείας, ότι έδιναν μίζες προκειμένου να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της η εταιρεία.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη πέντε πρόσωπα έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευσή του το 2016, υποδείκνυε ότι είναι εφικτή η διακοπή του συμβολαίου με την εν λόγω εταιρεία (διατηρεί σύμβαση μέχρι τον Απρίλιο του 2020 για διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης), χωρίς ν' απαιτείται η δικαστική απόφαση.

Εντούτοις από το 2016 η εταιρεία Helector, εν μέσω δικαστικών διαδικασιών, διαχειρίζεται το ΧΥΤΥ Κόσιης, διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 30 εκατομμυρίων, αφού παραμένει απλήρωτη λόγω της εκκρεμούσας απόφασης. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ στην Helector. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και εταιρείας, γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία Helector θ' αναλάβει τη διαδικασία προς αποφυγήν του τσουχτερού προστίμου στην ΚΔ, με φόντο τη χωματερή Κοτσιάτη, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοτική επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης που διατηρεί, χωρίς να προκύπτει χρονική επέκταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα