Αποφάσεις ΓΣ ΣΕΚ για θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους

Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ χαιρετίζει την ουσιαστική παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της προώθησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) και εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο αρμόδιος Υπουργός υποστηρίζουν την εισαγωγή μονοασφαλιστικού σχεδίου υγείας, με αναβαθμισμένο το ρόλο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Επιπλέον, αναφέρει πως ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) πρέπει να επανέλθει με τρόπο που θα αποκαθιστά πλήρως την αγοραστική δύναμη των μισθών από

τον πληθωρισμό και η επαναφορά του θα πρέπει να γίνει χωρίς να δημιουργηθούν οποιεσδήποτε μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

Χαιρετίζει, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα του να συμβάλει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στη διαμόρφωση της νέας τουριστικής στρατηγικής.

Υποδεικνύει ακόμα πως στην πρώτη γραμμή της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας θα πρέπει να απασχολούνται Κύπριοι, καλά καταρτισμένοι, που μπορούν να προωθήσουν το κυπριακό τουριστικό προϊόν, το οποίο βεβαίως χρήζει και ποιοτικής αναβάθμισης.

Παράλληλα, θεωρεί πως πρέπει να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική πολιτική στόχευση να προσελκυσθούν τουρίστες και από νέες αγορές.

Επίσης, διατυπώνει την άποψη πως πρέπει τάχιστα να συγκληθεί από τον Υπουργό Οικονομικών η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (Σ.Ο.Ε.), ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου ταυτόχρονα κυβέρνηση, εργοδότες και συντεχνίες για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, (με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη), για το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα, εκφράζει αγωνία για την αύξηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και καλεί τη Γενική Εισαγγελία να επισπεύσει το νομοτεχνικό έλεγχο σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της και το οποίο αποτελεί προϊόν κοινωνικού διαλόγου στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

“Απαιτούμε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα και να ψηφιστεί σε νόμο έτσι ώστε να συμβάλει θετικά στην αναχαίτιση του προβλήματος και στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας”, σημειώνει.

Καλεί ακόμα την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της ανεργίας και μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες να προχωρήσει σε πιο δραστικές αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας π.χ. επίσπευση σειράς αναπτυξιακών έργων που εξήγγειλε ανά επαρχία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το ΓΣ της ΣΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί σταδιακά υλοποιείται η πολιτική του συνδικαλιστικού κινήματος για επαναφορά μισθών και άλλων ωφελημάτων στα προ κρίσης επίπεδα, και τονίζει πως, είναι σημαντικό το γεγονός ότι, αρκετός αριθμός συλλογικών συμβάσεων έχει ανανεωθεί με παροχή μισθολογικών αυξήσεων.

Η ΣΕΚ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να προσκαλέσει το συνδικαλιστικό κίνημα σε κοινωνικό διάλογο με στόχο, πάντοτε στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους μισθωτούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Στα πλαίσια αυτά, σημείωσε, θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα και να εισαχθούν λογικές και πολιτικές πράσινης φορολογίας, στα πρότυπα των όσων ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η ΣΕΚ θεωρεί ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η συνεργασία ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα, γιατί αυτή η σχέση είναι το μέγιστο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει η Κύπρος στον αγώνα που διεξάγει για ορθή λύση, απελευθέρωση και επανένωση.

“Αυτή την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα για να αξιολογηθούν σωστά όλα τα νέα δεδομένα και με ορθό τρόπο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Η ΣΕΚ διεκδικεί λύση βιώσιμη που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο, θα αντέχει στο χρόνο, θα στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα σέβεται τα ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων” καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα