Η επίσημη απάντηση της Αστυνομίας στο πόρισμα Κουρσουμπά

Σε επίσημη απάντηση για το πόρισμα Κουρσουμπά, προχώρησε η Αστυνομία Κύπρου.

Σχετικά με το πόρισμα της Επ. Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τον χειρισμό από την Αστυνομία, υπόθεσης σεξουαλικής κακοποιήσης ανήλικης, ημερομηνίας 08/03/2017, και σημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο, η αστυνομία διευκρινίζει τα εξής:

Η Αστυνομία στοχεύει στην πλέον εξειδικευμένη επαγγελματική και παιδοκεντρική παροχή υπηρεσιών για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και γι΄ αυτό έχει δημιουργήσει από την

01/01/2017 εξειδικευμένη ομάδα ανακριτών, κατάλληλα καταρτισμένη, η οποία εξετάζει όλες τις υποθέσεις σε παγκύπρια βάση. Μάλιστα, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Λ. Κουρσουμπά εκθείασε την Αστυνομία με πρόσφατη ανακοίνωσή της και τοποθετήσεις της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γι΄ αυτή την πρωτοβουλία και απόφαση της Αστυνομίας.

Το πόρισμα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού υποβλήθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Ζ. Χρυσοστόμου μόλις χθες 08/03/2017 το μεσημέρι. Ταυτόχρονα, υπήρξε δημοσιοποίησή του στα Μέσα Ηλεκτρονικού Τύπου και δόθηκαν άμεσα οδηγίες για μελέτη του πορίσματος.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η καταγγελία από τους γονείς έγινε στον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό όπου και έγινε αυθημερόν σχετική καταχώρηση. Οι γονείς δεν επιθυμούσαν τη συνέχιση της ποινικής διερεύνησης εναντίον του υπόπτου στο αρχικό στάδιο.

Η Αστυνομία ενήργησε άμεσα και σε καμία περίπτωση δεν απέκρυψε το περιστατικό. Η υπόθεση έχει ήδη διερευνηθεί και τώρα βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου για εκδίκαση.

Η υπόθεση διερευνήθηκε από τον Τοπικό Σταθμό, σε συνεργασία με έμπειρα μέλη του ΤΑΕ και ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ τηρείτο ενήμερος.

Η Αστυνομία μόλις συνέλεξε την απαραίτητη μαρτυρία, εξέδωσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και έρευνας και ερευνήθηκε η οικία και το όχημα του υπόπτου με τη γραπτή συγκατάθεσή του, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Δέον να σημειωθεί ότι οι παραπονούμενοι, πριν καταγγείλουν την υπόθεση, ενημέρωσαν τον ύποπτο για την πρόθεσή τους να τον καταγγείλουν. Από την ανήλικη λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση από το ΤΑΕ.

Ο χρόνος που απαιτήθηκε για τη διαβίβαση της υπόθεσης, σχετίζεται με τον χρόνο που χρειάζεται συνήθως από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για εξέταση παιδιού και ετοιμασία της έκθεσης. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η λήψη της έκθεσης ήταν πολύ σημαντική.

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης, δεν προέκυψε μαρτυρία για πιθανή θυματοποίηση οποιουδήποτε άλλου ανήλικου από τον ίδιο ύποπτο, ούτε και υπήρξαν σχετικές πληροφορίες.

Η οικογένεια τύγχανε περιοδικής ενημέρωσης τόσο από τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό όσο και από τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ για την πορεία της υπόθεσης.

Όσον αφορά την εκπαίδευση των μελών μας, αναφέρεται ότι, παρά την αναστολή της λειτουργίας της ΑΑΚ, η εκπαίδευση επί του θέματος συνεχίζεται τόσο για την τεχνική άντλησης μαρτυρίας από παιδιά όσο και για τη διερεύνηση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Οι τελευταίες εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016. Επίσης, επιπρόσθετες εκπαιδεύσεις προγραμματίζονται εντός του Μαρτίου και Απριλίου 2017 από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού.

Όσον αφορά την έκδοση διατάγματος αποκλεισμού, σημειώνεται ότι ο ύποπτος δεν είχε ελεύθερη πρόσβαση στο σπίτι του θύματος και ούτε διέμενε στην ίδια στέγη μαζί του.

Η Αστυνομία εξετάζει δεκάδες υποθέσεις παρόμοιας φύσεως τον χρόνο με πλήρη ευαισθησία και επαγγελματισμό, και αυτό είναι γενικά παραδεκτό. Είναι άδικο να δημιουργούνται στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον τρόπο που λειτουργούμε γενικά σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.

Περαιτέρω, τονίζεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγεί η εμπιστοσύνη θυμάτων προς την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διστακτικότητα υποβολής καταγγελίας τέτοιων υποθέσεων. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τεκμηριώνουμε πλήρως τα όποια συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε.

Τέλος, υπογραμμίζεται για πολλοστή φορά, ότι η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με τη συνεχή και αρμονική συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, η Αστυνομία συμβάλλει έμπρακτα στην καθολική προσπάθεια για μία ολιστική και παιδοκεντρική προσέγγιση του θέματος σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, με απώτερο στόχο την προστασία και την ευημερία των παιδιών και της κοινωνίας γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα