ΑΠΟΕΛ: Έμαθαν να ζουν με τους… τραυματισμούς!

Οι τραυματισμοί είναι μέσα στο παιγνίδι. Με μια λογική και ένα μέτρο όμως. Αυτό, δεν συμβαίνει στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ.

Διότι, γι' ακόμα μια χρονιά, οι φίλοι της ομάδας βλέπουν αρκετούς ποδοσφαιριστές να ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται όλη η ομάδα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όταν ένας προπονητής αναγκάζεται από εβδομάδα με εβδομάδα να διαφοροποιεί συνεχώς την ενδεκάδα λόγω απουσιών, δυσκολεύεται να σταθεροποιηθεί το σύνολο στους απαιτούμενους ρυθμούς και να έχει τη συνοχή που

θέλει. Είδαμε τον Αρτυματά να προλαβαίνει ήδη να παίξει σε τέσσερεις διαφορετικές θέσεις: Αριστερό μπακ, δεξί μπακ, στόπερ και ανασταλτικός μέσος, που εκεί θέλει να τον χρησιμοποιεί ο προπονητής του. Ο Μοράις σε κάποια παιγνίδια έπαιξε κεντρικός αμυντικός. Ο Ντε Βινσέντι εκτός από ακραίος επιθετικός χρησιμοποιήθηκε και ως δεκάρι, αλλά και ως μοναδικός προωθημένος λόγω προβλημάτων που προέκυψαν (βλέπε Σάλκε). Ο Μακρίδης, κάποια στιγμή, χρησιμοποιήθηκε στα άκρα της άμυνας. Όλα αυτά εξ ανάγκης λόγω τραυματισμών άλλων παικτών.
Τα ίδια συνέβησαν και πέρυσι αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο οι εκάστοτε προπονητές εύρισκαν τις λύσεις για να πάρει ο ΑΠΟΕΛ τους απαιτούμενους βαθμούς στη μάχη του τίτλου. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει τώρα και ο Κετσπάγια, ο οποίος από την ημέρα που ανέλαβε, βλέπει το σκηνικό να επαναλαμβάνεται.

Οι… ταλαιπωρημένοι
Τη δεδομένη στιγμή, στο ιατρικό δελτίο των περυσινών νταμπλούχων βρίσκονται τα ονόματα των Καρλάο, Αστίθ, Αντωνιάδη, Σωτηρίου, Αλωνεύτη, Εφραίμ και Ιωάννου. Όμως, όλοι ανεξαιρέτως οι προαναφερθέντες έχουν ταλαιπωρηθεί και προηγουμένως στη διάρκεια της χρονιάς, όπως και άλλοι αρκετοί συμπαίκτες τους. Βινίσιους, Αμορίν, Σέρτζιο, Μακρίδης, Καβενάγκι είναι ποδοσφαιριστές που κατά καιρούς αποκόμισαν τραυματισμούς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το παιγνίδι με τη Σπάρτα Πράγας, όταν οι «γαλαζοκίτρινοι» ταξίδεψαν σχεδόν με μισή ομάδα στην Τσεχία;
Ο ΑΠΟΕΛ μέχρι σήμερα έδωσε 23 επίσημα παιγνίδια σε Κύπρο (πρωτάθλημα-σούπερ καπ) και Ευρώπη. Τα περισσότερα από κάθε άλλον ανταγωνιστή του τίτλου. Ώς ένα βαθμό υπάρχει εξήγηση για το σύνηθες φαινόμενο των τραυματισμών. Η κόπωση από τους πολλούς και απαιτητικούς αγώνες που έδωσε μέχρι τώρα και το μικρό διάστημα διακοπών το καλοκαίρι, όταν ολοκληρώθηκε το προηγούμενο πρωτάθλημα, είναι δύο πιθανοί λόγοι που αφήνουν αγωνιστικά προβλήματα.
Από την άλλη, υπάρχουν και παραδείγματα παικτών που όσα ματς και να πάρουν στα πόδια τους, δεν τραυματίζονται βρέξει-χιονίσει. Κι αν ο Βάτερμαν διατηρεί το απόλυτο των συμμετοχών επειδή είναι τερματοφύλακας, τι να πούμε για τον Μοράις; Ο… βιονικός Πορτογάλος στην όγδοή του χρονιά στον ΑΠΟΕΛ είναι ξανά αναντικατάστατος και ανεπηρέαστος από τα πολλά παιγνίδια. Παίκτες που δεν ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς είναι και οι Πιατκόφσκι-Στίλιτς, αλλά δεν έχασαν αρκετούς αγώνες για τακτικούς λόγους, αφού δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές της τεχνικής ηγεσίας.
Σε κάθε περίπτωση, στον ΑΠΟΕΛ έμαθαν να ζουν με τους τραυματισμούς. Σε κάποια παιγνίδια η ομάδα επηρεάζεται, σε κάποια άλλα όχι. Το μεγάλο ρόστερ που έχει ο Κετσπάγια στα χέρια του τού επιτρέπει να «κρύβει» σημαντικές απουσίες, αλλά ο φάκελος τραυματισμοί είναι κάτι που πρέπει να τύχει διερεύνησης από τους αρμοδίους, ώστε να περιοριστούν.

Τα πλάνα με Αγία Νάπα
Ενόψει της αναμέτρησης με την Αγία Νάπα, ο Κετσπάγια αναγκαστικά θα προβεί σε εσωτερικές διαφοροποιήσεις, για να καλύψει τα κενά που προέκυψαν στην άμυνα. Από τη στιγμή που κανένας από τους παίκτες που τραυματίστηκε δεν προλαβαίνει την αυριανή αναμέτρηση, ο τεχνικός ηγέτης των «γαλαζοκιτρίνων» δεν έχει άλλη επιλογή. Το πιθανότερο είναι να τοποθετήσει παρτενέρ του Αμορίν τον Μοράις και να δώσει φανέλα βασικού στον Αλεξάνδρου στο αριστερό άκρο της άμυνας. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Ντε Βινσέντι είναι πιθανό να μεταφερθεί στη μεσαία γραμμή, μαζί με τους Βινίσιους και Αρτυματά, και οι Χαραλαμπίδης-Βάντερ να πάρουν θέση στα φτερά. Αν ο Κετσπάγια θεωρεί πιο χρήσιμο τον Ντε Βινσέντι στις πτέρυγες, τότε πιθανόν να πάρει θέση στο αρχικό σχήμα ο Στίλιτς, ή να πάει στον άξονα ο Βάντερ. Στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο Φερνάντο Καβενάγκι, που ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα