«Αποχώρηση ΗΠΑ από Συμφ. για Κλίμα ίσως επηρεάσει και Κύπρο»

Οι δεσμεύσεις των χωρών για την κλιματική αλλαγή «φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικές» και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν, εφόσον οι ΗΠΑ αποχωρήσουν οριστικά από τη Συμφωνία του Παρισιού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε αυτή την περίπτωση θα επηρεαστεί ολόκληρη η ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, είπε ο κ. Κουγιάλης μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Τη

Δευτέρα ξεκινάει στη Βόννη η ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν αποκλείεται στη Σύνοδο να μεταβεί και ο Υπουργός Γεωργίας, ώστε να συμμετάσχει στις εργασίες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το αντικείμενο της Συνόδου είναι η πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και κατά πόσο τα ανεπτυγμένα κράτη υλοποιούν τις υποσχέσεις τους για οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, που υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2015, τα ανεπτυγμένα κράτη υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με 100 δις. δολάρια τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, ενώ μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία δήλωσαν ότι Συμφωνία του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι αν υλοποιηθεί η εξαγγελία Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των ρύπων, τη στιγμή που κατέχουν σημαντικό μερίδιο παγκοσμίως, της τάξης του 14%.

«Αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ πρέπει να δούμε τί θα επιμεριστεί στους υπόλοιπους» είπε ο κ. Κουγιάλης και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, πιθανόν και στην Κύπρο».

Σύμφωνα πάντως με τον Υπουργό, οι στόχοι που έχουν τεθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού φαίνεται έτσι κι αλλιώς να μην είναι ικανοποιητικοί για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στη Βόννη, αναμένεται επίσης τα αναπτυσσόμενα κράτη να υποβάλουν τους εθνικούς τους στόχους και τα σχέδια δράσης για την υλοποίηση της Συμφωνίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώ αναμένεται να παραβρεθούν 20 ηγέτες κρατών, μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ο κ. Κουγιάλης θα συμμετάσχει στις 12 Δεκεμβρίου σε συνάντηση υψηλού πολιτικού επιπέδου, στο Παρίσι, την οποία συγκαλεί ο Γάλλος Προέδρος Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από τη συνομολόγηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Στη συνάντηση αναμένεται να εξεταστεί η πρόσοδος στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και να δοθεί ώθηση για τη συνέχεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα