Από Μάρτιο ανεβάζει στροφές ο εμβολιασμός - Ο στόχος μέχρι τέλος Άνοιξης

Τα μειωμένα κρούσματα και οι χαλαρώσεις των μέτρων έχουν επιφέρει μια αισιοδοξία, με την ελπίδα ότι οι επόμενες μέρες θα είναι ακόμη καλύτερες.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι η δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά αναφέρθηκε τόσο στις χαλαρώσεις των μέτρων αλλά και στην αισιοδοξία που επιφέρει ο εμβολιασμός στη χώρα.

Αρχικά ανέφερε ότι μετά το καθολικό απαγορευτικό θα πρέπει στην αρχή να είμαστε λίγο συντηρητικοί, όσο αφορά την αποκλιμάκωση, για να είναι ελεγχόμενη η εικόνα μας.

Για τα ταχεία διαγνωστικά τεστ ανέφερε τα εξής: «Τα

ταχεία διαγνωστικά τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και γενικά τα έχει αξιοποιήσει στο έπακρο η Κυπριακή Δημοκρατία από την αρχή της πανδημίας».

«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα επειδή είναι ένα γρήγορο τεστ να το κάνουμε μαζικά και αυτό είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει ως ένα βαθμό να γυρίζουμε με ασφάλεια.  Ο συνδυασμός αυτού του «όπλου» μαζί με την τήρηση των μέτρων είναι ο συνδυασμός που μας οχυρώνει ώστε να μην έχουμε επιδείνωση της εικόνας μας και να μπορούμε πολύ γρήγορα να επιστρέψουμε βαθμιαία στην καθημερινότητα», είπε η δρ.Πανά. 

Στη συνέχεια μίλησε για τα εμβόλια τονίζοντας ότι: «Η Κύπρος με τα εμβόλια θα πάει αναλογικά με τον πληθυσμό της. Την περίοδο της άνοιξης θα λειτουργήσει αθροιστικά η διανομή περισσότερων εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί όποτε το πλάνο είναι κατά την έναρξη του Μαρτίου να δούμε σιγά σιγά αυτό που θέλουμε, δηλαδή τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Μέχρι το τέλος της Άνοιξης εκτός απροόπτου θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που θα κυμαίνεται μεταξύ 30-40%».

Μετέπειτα συμπλήρωσε λέγοντας, «Κάθε χώρα θέλει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του πληθυσμού της, από την άλλη όμως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το διαχειριστούμε με σύνεση. Για παράδειγμα αν εμβολιάσουμε ταχύτατα μια χώρα και καθυστερήσουν οι γειτονικές χώρες, αυτό δεν θα βοηθήσει στην παγκόσμια ύφεση. Οι προσπάθειες πρέπει να είναι συντονισμένες, τουλάχιστον όσο αφορά την Ευρώπη, για να καταφέρουμε μέχρι το τέλος της άνοιξης όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται την ανοσία του πληθυσμού».

«Το θέμα δεν είναι οι παραγγελίες αλλά η διανομή, εμείς είμαστε μέσα στο πλαίσιο των διανομών,  από τον Μάρτιο και μετά θα επιταχυνθεί η διαδικασία διανομής» είπε.

Διαβάστε επίσης:

Δρ. Καραγιάννης: Ανησυχία για εισαγωγή νοτιοαφρικανικού στελέχους στην Κύπρο

Δρ. Διέτης: Ενδεχόμενο τριών δόσεων του εμβολίου για έλεγχο των μεταλλάξεων

Keywords
Τυχαία Θέματα