Από αναπτήρα πιθανό ν' άρχισε η φωτιά

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη φονική πυρκαγιά στη Στέγη «Άγιος Ιωάννης» στη ΛεμεσόΈνας τρόφιμος νεκρός και 17 άτομα στο νοσοκομείο, ο απολογισμός της πυρκαγιάς στη Στέγη

Τις έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά στη Στέγη «Άγιος Ιωάννης» στο Κολόσσι, αργά το βράδυ του Σαββάτου, συνεχίζει από χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομική Δύναμη. Τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς ήταν ο θάνατος ενός 52χρονου ενοίκου της Στέγης, ο οποίος απανθρακώθηκε στο δωμάτιό του, ενώ 17 ένοικοι της στέγης οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Νοσοκομείο Λεμεσού και η Αστυνομία τέθηκαν σε συναγερμό μετά την ειδοποίηση για πυρκαγιά, σε υπνοδωμάτιο του ισογείου της Στέγης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από κρεβάτι στο δωμάτιο του άτυχου 52χρονου και δεν επεκτάθηκε εκτός αυτού, ενώ μέλος του προσωπικού της Στέγης, που αντιλήφθηκε την πυρκαγιά, προσπάθησε να την θέσει υπό έλεγχον, χωρίς, ωστόσο, κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τη φωτιά φέρεται να έθεσε ο ίδιος ο 52χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχικές διαταραχές και φαίνεται να έπαιζε με αναπτήρα. Στον χώρο, όπως υποδείχθηκε και από γείτονες, διαμένουν και άλλα πρόσωπα με ψυχικές διαταραχές.

Εξαπλώθηκαν οι καπνοί
Από τους καπνούς επηρεάστηκε το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του κτηρίου, καθότι αυτοί εξαπλώθηκαν μέσω του κλιμακοστασίου. Στις προσπάθειες εκκένωσης βοήθησαν και γείτονες, ενώ από τους 46 συνολικά ενοίκους, οι 17 μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για να τους παρασχεθούν οι Πρώτες Βοήθειες, καθώς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκαν οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Μονοβόλικου και Αγίου Ιωάννη «Λοχία Βασίλη Κρόκου» με τρία οχήματα και η πυρκαγιά και οι διασώσεις διεκπεραιώθηκαν στις 22.20.

Συμβουλές σε περίπτωση πυρκαγιάς
Επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, στην ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπάρχει σωρεία συμβουλών με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί κάποιος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά, είτε στο σπίτι του είτε σε κάποιο άλλο κτήριο στο οποίο βρίσκεται. Η «Σημερινή» συγκέντρωσε μερικές και τις παραθέτει πιο κάτω:

Πρόληψη στο σπίτι
· Δεν περνάμε ηλεκτροφόρα καλώδια, κάτω από χαλιά ή άλλα στρωσίδια, γιατί μπορεί να φθαρούν, χωρίς να το αντιληφθούμε. Υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς.

· Δεν καρφώνουμε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά. Μπορεί να περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος και τότε το κακό θα συμβεί.

· Όταν αποσυν δέουμε μια συσκευή από το ρεύμα, δεν αγγίζουμε τα γυμνά άκρα του καλωδίου γιατί, αρκετή ώρα μετά, στα άκρα αυτά ενδέχεται να επιστρέψει, αποθηκευμένο στη συσκευή, ρεύμα ικανό να σκοτώσει.

· Αποφεύγουμε να τοποθετούμε καθρέφτες πάνω από το τζάκι ή κοντά σε θερμάστρες. Προσελκύει τα άτομα και τα κάνει να πλησιάζουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, κοντά στη φωτιά. Υπάρχει, έτσι, φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.

· Δεν βάζουμε, στις ηλεκτρικές ασφάλειες, σύρμα ή αλουμινόχαρτο, για να τις επιδιορθώσουμε. Είναι πολύ επικίνδυνο.

· Όταν χρησιμοποιούμε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα, συσκευές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα υγρά είναι εύφλεκτα. Δεν ανάβουμε σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι ατμοί αυτών των υγρών είναι εύφλεκτοι.

· Δεν ξεχνάμε πως τα παιδιά αρέσκονται να παίζουν με τη φωτιά και πως ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται με την θέα της.

· Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην παίζουν, ποτέ, με σπίρτα ή αναπτήρες. Τονίζουμε ιδιαιτέρως, ότι είναι πολύ επικίνδυνο, για τα ίδια και για τους άλλους.

· Δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια, που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπουμε.

· Πριν φύγουμε από το σπίτι μας, ελέγχουμε τυχόν αναμμένες οικοσκευές και ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος.

· Τοποθετούμε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάζουμε τα δοχεία καλά. Είναι πολύ σημαντικό, να τοποθετούμε τους κάδους σκουπιδιών, μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής.

Σχέδιο διαφυγής από τη φωτιά σε κάποιο κτήριο:
· Ελέγχουμε τις εξόδους: Μόλις φθάσουμε στο δωμάτιό μας, ελέγχουμε τους πιθανούς τρόπους διαφυγής. Η διάσωσή μας από μια φωτιά, ίσως χρειαστεί από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής μας σ' αυτό.

· Πηγαίνουμε στο διάδρομο και βρίσκουμε τις εξόδους που θα χρησιμοποιήσουμε, σε περίπτωση φωτιάς. Δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ, σε περίπτωση φωτιάς. Μπορεί να μας πάει σε κάποιο όροφο, που είναι γεμάτος καπνό ή φλόγες, ή να εγκλωβιστούμε σ' αυτό.

· Ελέγχουμε τις εξόδους, για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργούν. Ανοίγουν οι πόρτες; Είναι οι σκάλες καθαρές και ελεύθερες;

· Μετράμε τις πόρτες και σημειώνουμε στο μυαλό μας άλλα χαρακτηριστικά, ανάμεσα στο δωμάτιό μας και στις εξόδους. Εάν ο διάδρομος είναι σκοτεινός και γεμάτος καπνό, πρέπει να ξέρουμε πώς να φτάσουμε στην έξοδο.

· Εάν το κτήριο έχει σύστημα συναγερμού, βρίσκουμε το κοντινότερο κουμπί ενεργοποίησής του. Σιγουρευόμαστε ότι ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε σε σκοτάδι ή με πυκνό καπνό.

Keywords
Τυχαία Θέματα