Απροειδοποίητες βολές αντιαρματικών

Ο κατοχικός στρατός προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους της Δερύνειας
Ο Δήμαρχος Α. Καραγιάννης ζήτησε επανειλημμένα από τα Ηνωμένα Έθνη να ενημερώνονται οι Αρχές, ώστε να μην προκαλείται ανησυχία στην περιοχή, το αίτημά του, όμως, αγνοήθηκε

Βολές αντιαρματικών όπλων, τις οποίες έριξε χθες ο τουρκικός κατοχικός στρατός, αναστάτωσαν τους κατοίκους της περιοχής Δερύνειας, στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Με τηλεφώνημά τους στην ιστοσελίδα Sigmalive,

οι κάτοικοι ενημέρωσαν ότι άκουγαν εκκωφαντικούς θορύβους που θύμιζαν βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς. Η ιστοσελίδα επικοινώνησε με Αρχές στην περιοχή, οι οποίες επιβεβαίωσαν το γεγονός.

Δεν είναι η πρώτη φορά
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, ενημέρωσε το Sigmalive ότι οι θόρυβοι οφείλονται σε βολές αντιαρματικών όπλων του τουρκικού κατοχικού στρατού.

«Δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται βολές», είπε ο κ. Καραγιάννης. Είναι εξωφρενικό να μη μας ενημερώνουν τα Ηνωμένα Έθνη για τις βολές αυτές, παρά το ότι έχουμε προβεί επανειλημμένα σε διαβήματα για ενημέρωση εκ των προτέρων, ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής. Στο αίτημά μας, όμως, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση».

Χίλια μέτρα από τα σπίτια
Οι βολές γίνονται από αντιαρματικά όπλα κοντά στην περιοχή Μοναστηράκι, η οποία βρίσκεται περίπου 500-1000 μέτρα μακριά από σπίτια της Δερύνειας, κοντά στην παραλία της κοινότητας. Όπως είπε στο Sigmalive ο κ. Καραγιάννης, οι βολές επρόκειτο να συνεχισθούν μέχρι και αργά χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπήρχε περίοδος που οι βολές αυτές γίνονταν και καθημερινές, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται μαθητές σε σχολεία της Δερύνειας από τον εκκωφαντικό θόρυβο και τα τζάμια των σχολείων που έτριζαν.

«Κάναμε τα απαραίτητα διαβήματα», συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, «και οι βολές σταμάτησαν. Τώρα ο κατοχικός στρατός επανήλθε με βολές κατά τα Σαββατοκύριακα, χωρίς κανείς να μας ενημερώσει εκ των προτέρων για τις προθέσεις των κατοχικών στρατευμάτων».

Επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη για περιβαλλοντική καταστροφή
Ο Δήμαρχος Δερύνειας ανέφερε ότι έχει αποστείλει επιστολές τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί οι βολές προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της παραλίας Δερύνειας. Ο κατοχικός στρατός έχει προβεί σε αλλοιώσεις και ενισχύσεις στο πεδίο βολής στο Μοναστηράκι, οι οποίες αφορούν ενδεχομένως και μεταφορά άμμου από την παραλία Δερύνειας.

Ο κ. Καραγιάννης ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να τον συνοδεύσουν, ώστε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή για να δει τις αλλαγές που έχουν γίνει αλλά και για να έχει ιδίαν άποψη των αλλοιώσεων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.

Διαβήματα
Τέλος, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι τόσον ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας κατανοούν την ανησυχία των δημοτών και τους «καλούν να μην ανησυχούν από τις εκρήξεις», σημειώνοντας πως «ο Δήμος θα προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προς όλα τα αρμόδια όργανα για τη μη ενημέρωσή του αναφορικά με τις βολές του τουρκικού κατοχικού στρατού».

Μη εκραγέντα βλήματα
Χθες, εξάλλου, έγινε στο χωριό Αγγλισίδες της επαρχίας Λάρνακας, ελεγχόμενη έκρηξη δύο βλημάτων της Εθνικής Φρουράς. Τις εκρήξεις πραγματοποίησαν το πρωί πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το SigmaLive, στις 10 το πρωί κυνηγοί εντόπισαν τα βλήματα και κάλεσαν την Αστυνομία. Στη σημείο όπου εντοπίσθηκαν τα βλήματα έσπευσαν αμέσως ειδικοί πυροτεχνουργοί και, αφού έλαβαν όλα τα μέτρα που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προχώρησαν στην ελεγχόμενη έκρηξη.

Όπως διεφάνη, επρόκειτο για δύο μη εκραγέντα βλήματα.
Σημειώνεται ότι για την ελεγχόμενη έκρηξη κλήθηκαν προληπτικά και δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα