Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Γεράσιμος Αρσένης

Απεβίωσε πριν από λίγο, σε ηλικία 84 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν μια σημαίνουσα προσωπικότητα για το πολιτικό σκηνικό της σύγχρονης Ελλάδας.

«Ο τσάρος της Οικονομίας», όπως τον είχαν χαρακτηρίσει, γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Ολοκλήρωσε σπουδές στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

και Οικονομικές Επιστήμες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Το 1981 ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος κυβέρνησης του Παπανδρέου, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Υπηρέτησε την Ελλάδα από διάφορα πόστα. Συγκεκριμένα, διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Α’ Αθήνας το 1985 και επανεξελέγη τον Απρίλιο του 1990, τον Οκτώβριο του 1993, τον Σεπτέμβριο του 1996 και τον Απρίλιο του 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2006 κατέλαβε την βουλευτική έδρα του Κώστα Σκανδαλίδη ως πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών μετά την παραίτηση του τελευταίου.

Ήταν από τα πιο κοντινά άτομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Σύζυγος του είναι η Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα