Ο Υπ. Υγείας απαντά στο Γ. Ελεγκτή για τις μεταμοσχεύσεις

Διευκρινίσεις σε σχέση με το θέμα που προέκυψε για το κόστος των μεταμοσχεύσεων δίδει ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Με αφορμή τις παρατηρήσεις τις οποίες διαβίβασε προς το Υπουργείο Υγείας ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο κ. Πατσαλής ετοίμασε ενδελεχή επιστολή, στην οποία απαντά στα όσα παρατηρεί ο κ. Μιχαηλίδης.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή ΕΔΩ

Αναλυτικότερα, στην έκθεση του, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας αναφερόταν στην προσφάτως ανακοινωθείσα απόφαση για αγορά υπηρεσιών διάρκειας έξι μηνών, από ιδιώτη

γιατρό, ώστε να καλυφθεί το κενό στις μεταμοσχεύσεις νεφρών.Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη η απόφαση που λήφθηκε παραβίασε συλλήβδην σε τους όρους του διαγωνισμού για το κόστος και καλούσε τον Υπουργό Υγείας όπως λάβει άμεσα μέτρα για απεγκλωβισμό του κράτους από την απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζει κατάσταση, για την οποία, όπως σημειώνει φέρει απόλυτη ευθύνη το Υπουργείο.Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το επικυρωθέν ποσό των 3.650 ευρώ ανά μεταμόσχευση υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο ποσό που είχε τεθεί, δηλαδή τις 2 χιλιάδες. Σημειώνει δε ότι το συνολικό ποσό για 25 περίπου εκτιμώμενες μεταμοσχεύσεις εκτοξεύεται στις 91 χιλιάδες ενώ το κονδύλι που έχει το Υπουργείο φτάνει μόλις τις 50 χιλιάδες.Στην απάντηση του, ο κ. Πατσαλής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στον εν λόγω διαγωνισμό, διάρκειας έξι μηνών, υπολογίζεται να διενεργηθούν 16 μεταμοσχεύσεις με συνολικό κόστος €50.000. Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, σημειώνει, είναι ενδεικτικός με βάση τα στατιστικά στοιχεία του 2014.Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ακόμα στην απαντητική επιστολή του ότι το συνολικό κόστος της νέας σύμβασης για 16 περίπου μεταμοσχεύσεις σε διάρκεια έξι μηνών είναι πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος που δαπανήθηκε με την προηγούμενη σύμβαση, με μια εξοικονόμηση της τάξης των €36.000 για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα