Απαγόρευση δραστηριοτήτων στο φράκτη Πολεμιδιών ζητά η Βουλή

Έκκληση προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να εφαρμόσει την απαγόρευση δραστηριοτήτων στον υδατοφράκτη Πολεμιδιών επειδή η επαφή με το νερό του φράκτη ή και η εισπνοή των επικίνδυνων χημικών και βακτηριακών αποβλήτων που συγκεντρώνονται σε αυτόν από το Βατί ελλοχεύουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε την Τετάρτη τη ρύπανση του υδατοφράκτη Πολεμιδιών και τους πιθανούς κίνδυνους για την υγεία και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της συζήτησης

η καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ Μαρία Αντωνίου παρουσίασε στην Επιτροπή το αποτέλεσμα σχετικής έρευνας που διενήργησε.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι η χρήση του υδατοφράκτη Πολεμιδιών για αθλητικούς σκοπούς είναι επικίνδυνη για την υγεία. Πρόσθεσε ότι η άθληση σε αυτό τον ταμιευτήρα ήταν απαγορευτική από το ΤΑΥ και αναφέρθηκε σε γεγονότα διεξαγωγής θαλάσσιου σκι στον φράκτη.

Συνεχίζοντας ο κ. Αδάμου είπε ότι με βάση τη μελέτη του ΤΕΠΑΚ δεν πρέπει να αγγίζει άνθρωπος το νερό από τον φράκτη και προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη εισπνοή αναθυμιάσεων από τον φράκτη μπορεί να προκαλέσει κακοήθειες (ογκολογικές νόσους), όπως ανέφερε.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε περαιτέρω ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά για το νερό που χρησιμοποιείται από τον υδατοφράκτη για σκοπούς άρδευσης.

Συνεχίζοντας είπε ότι το ΤΑΥ πρέπει να εξεύρει τρόπους να καθαρίσει το φράγμα ώστε να είναι κατάλληλο το νερό του για άρδευση και για την άθληση, πρόσθεσε ωστόσο πως μέχρι τότε πρέπει να εφαρμοστεί ο απαγορευτικός νόμος του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι ο ΚΟΑ ρωτήθηκε σχετικά με τη διοργάνωση του αγώνα σκι στον υδατοφράκτη και απάντησε ότι δεν είχε ιδέα σχετικά με την κατάσταση του φράγματος των Πολεμιδιών.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε τέλος ότι η Βουλή θα αναμένει τους κανονισμούς για τη χρήση των υδατοφρακτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι το ΤΑΥ από τις 15 Ιουλίου αποφάσισε να κλείσει τον φράκτη.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι πέραν των αθλημάτων που διεξάγονται στον φράκτη, παρατηρείται ψάρεμα από συγκεκριμένους ψαράδες, και τόνισε ότι τα ψάρια που ψαρεύουν δεν τα τρώνε οι ίδιοι αλλά τα πωλούν.

Ζήτησε από την πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και να βρεθεί άλλος χώρος για τη διεξαγωγή των αθλημάτων της συγκεκριμένης ομοσπονδίας, (Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι).

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξήγησε ότι το Βατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκυβαλότοπους του τόπου και εξήγησε ότι το νερό από το σκυβαλότοπο μέσω του ποταμού καταλήγει στον φράκτη των Πολεμιδιών.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα βοθρολύματα, καταλήγουν και πάλι στο φράκτη των Πολεμιδιών με όλα τα βιολογικά και χημικά φορτία που υπάρχουν σε αυτά.

Ο κ. Θεοπέμπτου αφού ανέφερε ότι το ΤΑΥ είπε ότι η ποιότητα νερού στο φράκτη είναι κακή, παρατήρησε ότι υπάρχει επίσημη ομοσπονδία που διεξάγει αθλήματα στο φράκτη και ζήτησε να τερματιστεί άμεσα αυτή η διαδικασία.

Μέχρι να εφαρμοστεί σύστημα επεξεργασίας για τα βοθρολύματα και να εφαρμοστούν και άλλα διορθωτικά μέτρα στον φράκτη, διαδικασίες που θα πάρουν χρόνια να λειτουργήσουν πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία, είπε καταλήγοντας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα