Αντισυνταγματικός ο νόμος για βία στα γήπεδα

ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ
Αντισυνταγματικές έκρινε τις αυστηρές πρόνοιες της νομοθεσίας για τη βία στα γήπεδα, που ψηφίστηκαν πριν από ένα χρόνο, με απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Την απόφαση έλαβε ο δικαστής Δ. Θεοδώρου. Για την Κατηγορούσα Αρχή παρουσιάστηκε η Αλ. Σιαπανή και για τον κατηγορούμενο ο δικηγόρος Χρ. Νεοφύτου.

Η υπόθεση αφορά 36χρονο, Κύπριο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατόπιν παραδοχής στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε, εκείνην την παράνομης εισόδου σε αγωνιστικό χώρο και συγκεκριμένα ότι την 21η Σεπτεμβρίου 2014, στο Στρόβολο, κατά τη

διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων της Ομόνοιας Λευκωσίας και ΑΕΚ Λάρνακας, εισήλθε από τη δυτική κερκίδα στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου ΓΣΠ χωρίς νόμιμη δικαιολογία.

Ο δικαστής αναφέρει στην απόφασή του πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κατηγορούμενος έχει διαπράξει το αδίκημα, αλλά επίσης «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα που περιβάλλουν την υπό εξέταση υπόθεση δεν καθιστούν τούτη ως μιαν από τις σοβαρές περιπτώσεις διάπραξης αδικήματος». «Πρόκειται για πρόσωπο πλήρως εξοικειωμένο με τον αγωνιστικό χώρο του σταδίου ΓΣΠ και γνωστό στους παράγοντες του σταδίου για την κατά καιρούς παρουσία του εντός του, συνεπεία του γεγονότος ότι ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, ως συνοδός ατόμων με ειδικές ικανότητες, εισήλθε στον χώρο αυτό».

Το υπό κρίση άρθρο 51(1) όπως τροποποιήθηκε και από τον Νόμο 132(1)2014 ουσιαστικά επιβάλλει με επιτακτικό τρόπο στο δικαστήριο υποχρέωση, όπως κατά την επιβολή ποινής σε αδικοπραγούντα (φυλάκιση ή πρόστιμο ή και τα δύο) εκδίδει και διάταγμα απαγόρευσης της εισόδου του σε αθλητικό χώρο μεταξύ τριών και πέντε ετών. Το άρθρο παρεμβαίνει στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου που αποφασίζει ανάλογα με τις περιστάσεις, να μην επιβάλει απαγόρευση εισόδου ή και να επιβάλει απαγόρευση μικρότερης διάρκειας από τα τρία χρόνια.

Ως εκ τούτου ο δικαστής θεωρεί πως το άρθρο 51(1) αντίκεινται στις πρόνοιες του Άρθρου 12.3 του Συντάγματος, που προβλέπει πως δεν πρέπει να επιβάλλεται ποινή δυσανάλογη της βαρύτητας του αδικήματος. Το δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικό και το άρθρο 71(1) για τον ίδιο λόγο. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει πως σε περίπτωση πρώτης καταδίκης εκδίδεται διάταγμα αποκλεισμού από αγώνα ή εκδήλωση ή απαγόρευση της εισόδου σε αθλητικούς χώρους για περίοδο από έξι μήνες μέχρι ένα έτος. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο μόνο πρόστιμο 400 ευρώ στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε.

Keywords
Τυχαία Θέματα