Αντιπαράθεση στο ΣΙΓΜΑ για τους "μισθούς πείνας"

Ένταση προκλήθηκε στο στούντιο της εκπομπής του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», με αφορμή τους μισθούς εργαζομένων, καθώς με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2017, ένας στους 10 Κύπριους λαμβάνει μισθό που δεν ξεπερνά τα 750 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, οι πραγματικές συνθήκες στην κοινωνία είναι πάρα πολύ σκληρές και ότι η κοινωνική ανισότητα έχει διευρυνθεί ραγδαία.

Αναφερόμενος σε αποτελέσματα ανάλυσης της

Ευρωπιακής Επιτροπής που διεξήχθει πριν από δύο χρόνια, είπε πως ο ρυθμός μείωσης των μισθών στην Κύπρο είναι ο πιο υψηλός στην ΕΕ ωστόσο δυστυχώς αυτά που προέρχονται από τη μείωση δεν επενδύονται στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας αλλά στην αύξηση της κερδοφορίας.

«Το 2018 λέει η επιτροπή ενώ έχουμε ένα από τα ψηλότερα ποσοστά συνδικαλιστικής οργάνωσης, η επιρροή των συλλογικών συμβάσεων στους μισθούς των εργαζομένων είναι από τις πιο χαμηλές στη ΕΕ», είπε.

Αυτή του η τοποθέτηση βρήκε αντίθετους τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου και τον Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως οποιοδήποτε κέρδος υπάρχει στην επιχείρηση, επενδύεται άμεσα στην επιχείρηση, γι΄ αυτό και η ανεργία έχει μειωθεί «από τις προσπάθειες των επιχειρηματιών.

«Αναφέρθηκε ο κ. Κυρίτσης για συμβάσεις. Εκεί όπου υπάρχουν τα τελευταία δύο χρόνια ανανεώνεται με κάποιες αυξήσεις περίπου 2% το χρόνο», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η επικαιρδότητα οριακά.

«Για να μειωθεί η ανεργία σε πέντε χρόνια έγινε με επανεπένδυση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώσαμε τα ΜΕΔ των επιχειρήσεων και έγιναν οριακές βελτιώσεις των μισθών».

Keywords
Τυχαία Θέματα