Αντιπαράθεση για την Παιδεία στο "παρά πέντε" των εξετάσεων

Επί ποδός βρίσκονται οι μηχανισμοί του Υπουργείου Παιδείας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, με τους εμπλεκόμενους να εκφράζουν έντονες απόψεις για τον τρόπο που αυτές θα πρέπει να οργανώνονται και εν τέλει να διεξάγονται, και την αντιπαράθεση να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας Τέρψα Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της αλλαγής της εξεταστικής μεθόδου από το 2006 και μετά, όπου κι έγινε η ενοποίηση

των εξετάσεων, μελετήθηκαν από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου μετάβαση από το 2019 σε ξεχωριστές εξετάσεις.

Έτσι, η μεθεπόμενη σειρά αποφοίτων θα δοκιμαστεί ξεχωριστά για την εισαγωγή της στην ανώτατη εκπαίδευση και την απόλυση από το Λύκειο.

Ερωτηθείσα γιατί απέτυχε το σύστημα εξετάσεων, η κα Κωνσταντινίδου απάντησε ότι τα δύο εξεταστικά δοκίμια εξυπηρετούν δυο διαφορετικούς σκοπούς.

Το δοκίμιο για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, αποτελεί τον συγκριτικό τρόπο αξιολόγησης, που είναι πιο ανταγωνιστικός, την ώρα που το δοκίμιο για σκοπούς απόλυσης εξυπηρετεί τον διαμορφωτικό σκοπό, με τους μαθητές να βλέπουν τα αποτελέσματα και να διορθώνονται.

Γι’ αυτό, εξάλλου, το Υπουργείο έχει εισηγηθεί τις εξετάσεις των τετραμήνων.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή, ο Κυριάκος Νικηφόρου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι ο διαχωρισμός των Παγκύπριων εξετάσεων ήταν κάτι που όντως έπρεπε να γίνει, με τη διαφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές να αφορά στον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων.

«Εμείς λέμε ότι οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται την ίδια ημέρα, χωρισμένες σε Α και Β μέρος. Το Α μέρος να είναι εξολοκλήρου για την απόλυση και να μετρά ένα μέρος για την πρόσβαση και το Β μέρος να είναι για την πρόσβαση κι ένα μέρος να μετράει για την απόλυση. Θεωρούμε ότι αν γίνει σε ξεχωριστή περίοδο, θα ενισχυθεί η παραπαιδεία και τα φροντιστήρια», είπε, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα του θέματος.

Από την πλευρά της, η ΟΕΛΜΕΚ, διά στόματος του Προέδρου της Γιάννου Σωκράτους, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυο εξετάσεις θα πρέπει να έχουν κάποια διάκριση, με τον τρόπο που αυτή θα γίνει να τεθεί υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με τον κο Σωκράτους, το επιχείρημα για να γίνει ο διαχωρισμός των εξετάσεων ήταν ότι οι μαθητές θα έπρεπε να αποφύγουν το διπλό άγχος και τον διπλό φόρτο.

«Με τις πολλές εξετάσεις περιορίζεται, επίσης, και ο διδακτικός χρόνος. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ναι, εξυπηρετούν ξεχωριστούς σκοπούς, άρα θα πρέπει να διαχωριστούν», είπε.

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και το Υπουργείο Παιδείας, με την κα Κωνσταντινίδου να αναφέρει ότι αν τα δυο εξεταστικά δοκίμια γίνουν την ίδια ημέρα, θα δυσκολέψει τόσο τους μαθητές όσο και το Υπουργείο, το οποίο θα δυσκολευτεί να κάνει τον σχετικό προγραμματισμό.

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι η όποια πρόταση θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά για να μην υπάρξουν προβλήματα τα οποία θα επιβαρύνουν κυρίως τους μαθητές, διότι παράλληλα εγείρονται ζητήματα σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της εξέτασης.

Διαχώρισε, πάντως, τη θέση της όσον αφορά στα περί ενίσχυσης της παραπαιδείας, λέγοντας ότι η ύλη θα είναι πάνω κάτω η ίδια, κάτι το οποίο δεν θα αλλάξει τις ανάγκες για φροντιστήρια.

Σε δική του παρέμβαση, ο Γιάννης Σκυλουριώτης, ο οποίος είναι γονιός κι ένας εκ των δημιουργών ομάδας πρωτοβουλίας για την Παιδεία, εξέφρασε τις δικές του διαφωνίες, λέγοντας ότι εκείνο που επείγει είναι η φετινή χρονιά, που αποτελεί τον «πιλότο» της μεταρρύθμισης και η οποία παραμένει εκτεθειμένη και καθόλου προστατευμένη.

«Οι μαθητές προχωρούν να ολοκληρώσουν τη χρονιά τους χωρίς εξετάσεις απόλυσης. Ακόμα χειρότερη, όμως, είναι η ανεπάρκεια και η έλλειψη προετοιμασίας της Γ’ λυκείου, για την οποία δεν ευθύνεται κατ’ ανάγκη η Υπηρεσία Εξετάσεων», είπε.

Κληθείς να διευκρινίσει, ο κος Σκυλουριώτης ανέφερε ότι ο όγκος της ύλης είναι τεράστιος σε σχέση με το πώς ήταν στο Ενιαίο Λύκειο και ότι το Υπουργείο παρουσίασε τα αναλυτικά προγράμματα με μεγάλη καθυστέρηση, την ώρα που οι καθηγητές δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν.

Με τη σειρά του, ο κος Σκυλουριώτης σημείωσε ότι η ΟΕΛΜΕΚ έδωσε το θέμα της διδακτέας ύλης, με το Υπουργείο να έχει παραδεχτεί το πρόβλημα και να έχει δώσει οδηγίες για αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η κα Κωνσταντινίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα