Αντιπαράθεση Μπαν Κι Μουν - Νετανιάχου για Δυτική Όχθη

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν άσκησε κριτική με έντονο τρόπο στα σχέδια για την επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες» που εγείρουν καίρια ερωτήματα ως προς τη δέσμευση του Ισραήλ στη λύση των δύο κρατών, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε από τη δική του πλευρά τον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι με τις δηλώσεις

του «ενθαρρύνει την τρομοκρατία».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιβεβαίωσε την έγκριση νέων σχεδίων ανέγερσης 153 νέων οικιστικών μονάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στην ανακοίνωση αυτών των σχεδίων, κάνοντας λόγο για «παράνομους εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη».

«Αυτές οι προκλητικές ενέργειες πρόκειται να αυξήσουν τον πληθυσμό των εποίκων, να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να υπονομεύσουν οποιαδήποτε προοπτική στην χάραξη χάρτη μιας πολιτικής πορείας», δήλωσε ο κ. Μπαν στη σύσκεψη που συγκαλεί μηνιαίως με θέμα τη Μέση Ανατολή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι συνεχιζόμενοι εποικισμοί αποτελούν μια προσβολή στον παλαιστινιακό λαό και στη διεθνή κοινότητα. Εύλογα εγείρουν καίρια ερωτήματα για τη δέσμευση του Ισραήλ στη λύση των δύο κρατών», επισήμανε ο επικεφαλής των ΗΕ, σημειώνοντας πως αυξάνεται το αίσθημα απόγνωσης μεταξύ των Παλαιστινίων.

«Οι δηλώσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προάγουν την τρομοκρατία», ανέφερε με ανακοίνωση του ο Βενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από την τοποθέτηση του Μπαν στο ΣΑ. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση της τρομοκρατίας. Οι Παλαιστίνιοι δολοφόνοι δεν επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος, θέλουν να καταστρέψουν ένα κράτος», πρόσθεσε ο Ισραηλινός ηγέτης, αρνούμενος για ακόμη μια φορά να αποδεχθεί το επιχείρημα ότι ο ισραηλινός εποικισμός στα κατεχόμενα εδάφη είναι η κυριότερη αιτία της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Ουάσιγκτον στις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ.

«Οι κινήσεις που στοχεύουν στην προώθηση του ισραηλινού εποικιστικού σχεδίου... είναι ουσιωδώς ασύμβατες με την λύση των δύο κρατών και εγείρουν ερώτημα νομικής φύσεως για τις μακρόχρονες προθέσεις του Ισραήλ», ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης Ριγιάντ Μανσούρ κάλεσε το ΣΑ να προβεί σε ενέργειες ενάντια στον ισραηλινό εποικισμό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας Ντάνι Ντάνον κατηγόρησε για «υποκρισία» το ΣΑ επειδή καταδικάζει «τρομοκρατικές ενέργειες» που διεξάγονται αλλού στον κόσμο αλλά όχι στο Ισραήλ, χωρίς να αναφερθεί στον ισραηλινό εποικισμό.

Στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (το παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, κάτι που καταδικάζει η διεθνής κοινότητα) ζουν σχεδόν 550.000 έποικοι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση και στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Περίπου 350.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 2,7 εκατομμύρια στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα