Αντιδράσεις Τ/κ για επιβολή "δασμών" σε εγκλωβισμένους

Σοφότερες πολιτικές θα πρέπει να ακολουθήσει η «κυβέρνηση» έναντι των Ε/κ (εγκλωβισμένων) και όχι την πολιτική του οφθαλμόν έναντι οφθαλμού ανέφεραν στην εφημερίδα "Κίπρις", εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και ΜΚΟ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ μίλησε για σκόπιμη απόφαση – αντίποινο στον κατάλογο του ΥΠΕΞ για τα 206 ξενοδοχεία στα κατεχόμενα και θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τη λύση του Κυπριακού και πως η στασιμότητα δίδει τροφή στους σωβινιστές

και στις δύο πλευρές.

Υπενθύμισε ότι οι εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες και Ε/κ ζουν στα κατεχόμενα με βάση τη Συμφωνία της Βιέννης και με βάση αυτή τη συμφωνία ρυθμίστηκαν τα εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και δικαιώματα παραμονής, ενώ εδώ και χρόνια λαμβάνουν βοήθεια από τον «νότο».

Ο Αλπάι Ντουρντουράν, μέλος της γραμματείας του κόμματος Νέα Κύπρος δήλωσε ότι τέτοιες αποφάσεις «έχουν άλλες προθέσεις», ειδικά όταν λαμβάνονται σε κλίμα έντασης. Υποστήριξε ότι εκείνοι που αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις και στις δύο πλευρές προσπαθούν να αποτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών και αναρωτήθηκε εάν η «κυβέρνηση» διαπίστωσε τώρα ότι τα τρόφιμα που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες πωλούνται στους Τούρκους. «Δεν νομίζω. Είναι προφανές γιατί είναι ενθουσιασμένοι τώρα», εννοώντας ότι τώρα είναι εναντίον της λύσης με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Η πρόεδρος του ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εμινέ Τσολάκ είπε ότι οι Τ/κ δεν χρειάζεται να δείξουν τη δύναμή τους για να αποδείξουν ότι ελέγχουν την περιοχή στην οποία ζουν οι εγκλωβισμένοι και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ θα είχαν πράγματι δείξει την δύναμή τους εάν εναρμόνιζαν το ψευδοκράτος με το «κράτος δικαίου» και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν παραβιαστούν οι διατάξεις της Συμφωνίας της Βιέννης, πρόσθεσε η κ. Τσολάκ θα πρέπει να το αιτιολογήσουν στα ΗΕ και σε άλλους οργανισμούς και να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τη συμφωνία με τη συγκατάθεση των δύο πλευρών και του ΟΗΕ.

Η "Βατάν" γράφει ότι το κόμμα της Αναγέννησης των εποίκων εξέδωσε χθες μια δήλωση που χαρακτήριζε την απόφαση του "υπουργείου εξωτερικών" ως "πολύ σωστή" και υποστήριξε ότι η λήψη της ήδη καθυστέρησε. Παρόμοια πρακτική, προστίθεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί από την «κυβέρνηση» και για τα προϊόντα που οι Τ/κ αγοράζουν από τις ελεύθερες περιοχές.

Ως αντίποινα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα θεωρεί και ο αρθρογράφος της Κίπρις ποστασί, Λεβέντ Οζαντάμ την ανακοίνωση του «υπεξ» περί δασμολόγησης της βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, παρατηρώντας ότι παρότι αφορά δασμούς, η εν λόγω απόφαση δεν ανακοινώθηκε από το «υπουργείο οικονομικών» αλλά από το «υπουργείο εξωτερικών». Και ανακοινώθηκε Σαββατοκύριακο, σημειώνει ο Οζαντάμ, πράγμα που θεωρεί κωμικό.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων άρχισε καβγάς μεταξύ των δύο πλευρών και με αλληλοεπικρίσεις βλέπουμε αποφάσεις με τις οποίες η πολιτική καθορίζει την οικονομία, δήλωσε σήμερα ο «βουλευτής» και πρώην «υπουργός οικονομικών», Μπιρικίμ Οζγκιούρ για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι το λιγότερο που πρέπει να γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι «να βάζεις λάδι στη φωτιά». «Όσο μεγάλη και εάν είναι η πολιτική αντιπαράθεση κανείς δεν πρέπει να περιμένει αποτελέσματα της προκοπής όταν ο ένας βουλώνει τους σωλήνες του άλλου που παίρνει αναπνοή». Πρέπει να γίνουν σοβαρά βήματα οικονομικής συνεργασίας, σημείωσε ο Οζγκιούρ υποστηρίζοντας ότι το νερό και ο ηλεκτρισμός είναι μεταξύ αυτών.

Για φασιστικές αποφάσεις έκανε λόγο ο «βουλευτής» του ΚΚΔ, Ζεκί Τσελέρ λέγοντας ότι και οι δύο αποφάσεις είναι ακριβώς αντίθετες από τα βήματα προς μια βιώσιμη ειρήνη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα