Ανοικτή γραμμή Λευκωσίας με ΕΝΙ - Έρχεται η EXXON

Αύριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, ίσως και σήμερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, αναμένεται στο Λιμάνι της Λεμεσού το πλοίο Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά σκάφη του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, που θα διενεργήσουν επιστημονικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ εν όψει της γεώτρησης τον Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις του στο Κρατικό ραδιόφωνο, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Ocean

Investigator θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες και όταν θα ολοκληρώσει το έργο του, θα ακολουθήσει το σκάφος Med Surveyor, το οποίο αυτή την περίοδο διεξάγει έρευνες στα ανοικτά της Χάιφα, για το Ισραήλ, το οποίο θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες.

Ρίχνει άγκυρα Λεμεσό το ένα απ΄τα δυο ερευνητικά της EXXON

Ακολούθως, είπε, θα κατατεθεί αίτηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την άδεια για τη γεώτρηση, η οποία προγραμματίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πιθανόν τον Οκτώβριο.

Για την ΕΝΙ, ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την εταιρεία, που κατέχει αρκετά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι συνεχείς.

Θα έχουμε, δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, το επόμενο χρονικό διάστημα συζήτηση σε υψηλό επίπεδο, για να δούμε τον επόμενο κύκλο του ερευνητικού προγράμματος.

Για την ερευνητική γεώτρηση στον στόχο "Σουπιά", στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, που παρεμποδίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ο Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι αναβλήθηκε και θα επαναπρογραμματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους NAVTEX για τις περιβαλλοντικές έρευνες στο οικόπεδο 10, η οποία ισχύει μέχρι τις 20 Απριλίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, αυξάνεται το ενδιαφέρον για το κυπριακό φυσικό αέριο.

Η βρετανική εταιρεία Shell φέρεται να επιδιώκει συμφωνία αγοράς για τα επόμενα δέκα χρόνια φυσικού αερίου δέκα δις. κυβικών μέτρων, από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» και το ισραηλινό «Λεβιάθαν», έναντι 25 δισ. δολάρια.

Ο Υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Shell λέγοντας ότι τα δύο μέρη είναι αρκετά κοντά σε ακτίνα συμφωνίας και μένουν να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα