Ανοικτά καυτά ζητήματα και στο βάθος δόση

Ολοκληρώθηκε χθες η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, αλλά…

Πλαίσιο αφερεγγυότητας, πακετοποίηση δανείων και εγκλωβισμένοι δανειολήπτες από αφερέγγυους developers δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για θετική αξιολόγηση, παρά τα ανοικτά μέτωπα, εμφανίζεται ο Υπουργός Οικονομικών

Με τα φλέγοντα ζητήματα του πλαισίου αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων να παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα, αφού οι διεθνείς δανειστές δεν ολοκλήρωσαν την εξέταση του διαφοροποιημένου πλαισίου αφερεγγυότητας που ψήφισε η Βουλή, αποχώρησαν χθες από την Κύπρο οι διεθνείς δανειστές. Πέραν τούτου, ανοικτά παραμένουν ακόμη τα ζητήματα που άπτονται της πακετοποίησης δανείων, όπως επίσης και των εγκλωβισμένων δανειοληπτών από αφερέγγυους developers, οι οποίοι δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά τα δύο τελευταία ζητήματα, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, φαίνεται πως η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε και έλαβε παράταση μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να ετοιμάσει σχετικές νομοθεσίες προς επίλυσή τους, νομοθεσίες οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως, παρά το γεγονός πως σημαντικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα εξέλθει από την ύφεση εντός του έτους, καθώς και ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα στους επόμενους δέκα μήνες. Εξέφρασε, δε, αισιοδοξία και ότι η αξιολόγηση από πλευράς Τρόικας θα είναι θετική, παρά το ότι χρειάζονται ακόμα λίγες μέρες για να ολοκληρωθεί.

Κοντά στην ολοκλήρωση

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών με τα κλιμάκια της Τρόικας, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως «είμαστε πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επίσημης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την ενεργοποίηση και για την Κύπρο των εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Όπως εξήγησε, για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απαιτηθούν κάποιες ακόμη μέρες για εργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο, εξ αποστάσεως, για να ολοκληρωθεί η εικόνα σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις εκποιήσεις, χωρίς, ωστόσο, να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Αρκέστηκε μόνο να τονίσει πως αυτά θα ανακοινωθούν σε πλήρη λεπτομέρεια μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.

«Έχει επιβεβαιωθεί η πολύ σημαντική πρόοδος σε σχέση με την πορεία διόρθωσης της οικονομίας. Κυρίαρχος στόχος για τη φετινή χρονιά παραμένει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης, αλλά και η οριστική και διατηρήσιμη αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα στους επόμενους δέκα περίπου μήνες. Οι στόχοι αυτοί είναι απόλυτα εφικτοί και υπηρετούνται μέσα από τη συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης, μέσα από τέτοιες κινήσεις που ενισχύουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Θα είναι θετική η αξιολόγηση

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα είναι θετική η αξιολόγηση, είπε ότι αν και δεν έχει επίσημα ολοκληρωθεί, έχει διανυθεί τεράστια απόσταση και «είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και να τεκμηριώσουμε συγκεκριμένη και σημαντική πρόοδο», ενώ πρόσθεσε ότι «θεωρώ πως ναι, θα είναι θετική». Όπως ανέφερε, οι εκκρεμότητες που απομένουν αφορούν τον ευρύτερο τομέα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και ότι επίσημα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δέκα μήνες.

«Θέλουμε και είναι στόχος μας πολύ νωρίτερα να έχουμε οριστικά αποκαταστήσει την πιστοληπτική μας ικανότητα, να είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε ελεύθερα τις ανάγκες μας, κάτι που θα επιτρέψει με έναν ελεγχόμενο τρόπο να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα», εξήγησε περαιτέρω.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί και ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε λίγες μέρες. Υπενθύμισε, δε, πως θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία που περιλαμβάνει τις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή την έγκριση των κρατών - μελών, η οποία θα ενεργοποιηθεί όταν σε λίγες μέρες θα υπάρξει η θετική ολοκλήρωση, για να καταλήξει στην εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ.

Σε πορεία διόρθωσης η οικονομία

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της Τρόικας σχετικά με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια ξεκάθαρη πορεία διολίσθησης που είχε ακολουθήσει η κυπριακή οικονομία από το 2010 μέχρι το 2013 και παρουσιάζοντας σχετικό διάγραμμα, σημείωσε ότι από το 2013 καταγράφεται μια ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης.

«Εάν το 2015 θα είναι τελικά οριακά θετικός ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως αναφέρουν κάποιες εκτιμήσεις, ή οριακά αρνητικός, δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την ξεκάθαρη πορεία διόρθωσης που θέλουμε να διατηρήσουμε. Θεωρώ πως εάν με την ίδια συνέπεια συνεχίσουμε και εντατικοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, θα έχουμε επιτυχή έκβαση. Αν προβαίνουμε σε κινήσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη, ενθαρρύνουν την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, μπορούμε για άλλη μια φορά να διαψεύσουμε τις κάπως πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις», επεσήμανε, ενώ δήλωσε απόλυτα αισιόδοξος ότι εντός της φετινής χρονιάς θα καταγράψουμε για πρώτη φορά εδώ και κάποια χρόνια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Να μην καταλήξουν δάνεια σε χέρια εχθρών της Κύπρου

Σε ό,τι αφορά την πακετοποίηση δανείων, πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, που ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο, αναφέρουν ότι έχουν περιληφθεί ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου ν’ αποτρέπεται η εμπλοκή εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στην αγορά δανείων, με στόχο να καμφθούν οι ανησυχίες του πολιτικού κόσμου. Πάντως, από πλευράς κομμάτων, καταγράφεται σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΔΕΚ και ΔΗΣΥ επί του συγκεκριμένου θέματος και ειδικότερα όσον αφορά την ανάγκη περίληψης ασφαλιστικών δικλίδων με στόχο να μην καταλήξουν οποιαδήποτε δάνεια σε χέρια εχθρών της χώρας μας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην πακετοποίηση δανείων, είπε πως πρόκειται για αναπόφευκτη εξέλιξη, καθώς τα δάνεια αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, στοιχεία ενεργητικού, και θα ήταν αντισυνταγματικό να απαγορευτεί η πώληση στοιχείων ενεργητικού. Σημείωσε ωστόσο πως μπορεί να διασφαλιστεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, χαιρετίζοντας στο πλαίσιο αυτό τη θέση της ΕΔΕΚ.

«Είναι μια σωστή και εθνικά ορθή θέση», είπε, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί σε μια κατεχόμενη χώρα που ζει και βιώνει την τουρκική κατοχή, να υπάρχουν παράθυρα μέσα από τα οποία η κατοχική Τουρκία θα ενισχύσει την παρουσία της ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές. Είναι ένα θέμα για το οποίο όχι μόνο δεν διαφωνούμε, αλλά θεωρούμε ότι ορθά έχει εγερθεί και θα πρέπει να βρεθεί ο ορθός, νομικά, τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι πωλήσεις πακέτων δανείων δεν μπορούν να καταλήξουν σε τουρκικά χέρια με συνεχιζόμενη την τουρκική κατοχή», συνέχισε.

Τόνισε πως στο πλαίσιο της συζήτησης αυτού του θέματος τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι ο οποιοσδήποτε αγοραστής δανείων θα πρέπει να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις που έχουν σήμερα οι τράπεζες και να λειτουργεί κάτω από την εποπτεία και τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας. «Θεωρώ πως είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο τόσο για την κοινωνία και τους πολίτες όσο και εθνικά, το οποίο τέθηκε σωστά από την ΕΔΕΚ και το οποίο θα τύχει και της δικής μας στήριξης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τέτοια πακέτα να καταλήξουν σε εταιρείες, που είτε άμεσα είτε έμμεσα εξυπηρετούν τουρκικά συμφέροντα. «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει τους τεράστιους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και το ότι η μετακίνηση περιουσιών σε τουρκικά συμφέροντα αποδυναμώνει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα