Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη ρίψη πυροτεχνημάτων -Αυστηροποιούνται οι ποινές

Σε έξαρση είναι το φαινόμενο ρίψης πυροτεχνημάτων ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου.

Το φαινόμενο ρίψης πυροτεχνημάτων παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες άδειες.  Πρόσφατα η ανεξέλεγκτη χρήση βεγγαλικών προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή της Λόφου στην επαρχία Λεμεσού.

Δείτε επίσης: Λόφου: Άναψαν πυροτεχνήματα και έβαλαν φωτιά σε γαμήλια δεξίωση (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυστηρή η νομοθεσία

του κράτους

Μιλώντας στο SigmaLive ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Μεταλλίων, Στέλιος Μιχαήλ είπε πως αυστηρά ομιλούντες η άδεια για ρίψη πυροτεχνημάτων δίδεται σε εταιρείες και αυτές με τη σειρά τους υποδεικνύουν στο τμήμα το αρμόδιο πρόσωπο που θα προβεί στη ρίψη. Το άτομο αυτό θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο.
Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι φέτος, λόγω του ότι δεν υπάρχουν ούτε περιορισμοί οι άδειες αναμένεται να είναι αυξημένες. Μόνο για πέρσι δόθηκαν περισσότερες από 500 άδειες. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το ενδιαφέρον αυξάνεται αφού οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο των καθημερινών ρίψεων σε γειτονιές ο κ. Μιχαήλ είπε ότι η νομοθεσία του κράτους είναι αυστηρή και δεν δίδονται άδειες για πυροτεχνήματα σε εκδηλώσεις όπως γάμους ή γενέθλια.

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι τα μικρά πυροτεχνήματα είναι νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι επιτρεπόμενα και μπορεί κανείς να τα αγοράσει από διαδίκτυο για παράδειγμα», είπε ο Διευθυντής. Φυσικά και εδώ ανθεί το παράνομο εμπόριο από τα κατεχόμενα αφού αρκετοί είναι αυτοί που προμηθεύονται και απ’ εκεί. «Είναι ελεύθερη η διακίνηση ενώ η εθνική μας νομοθεσία είναι πιο αυστηρή», είπε ο κ. Μιχαήλ. Τέλος ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι υπάρχει έξαρση, θέμα το οποίο αφορά αποκλειστικά την Αστυνομία.

«Πονοκέφαλος» για την Πυροσβεστική η ρίψη πυροτεχνημάτων

Για τις πυρκαγιές που προκαλούνται από την ρίψη πυροτεχνημάτων μίλησε στο SigmaLive και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής. Όπως εξήγησε τα περιστατικά είναι καθημερινά διευκρινίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

«Τα βεγγαλικά είναι κάθε νύχτα, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, αυτό συμβαίνει συστηματικά. Υπάρχει νομοθεσία που προνοεί κάποιες ποινές» είπε αρχικά.

Συμπλήρωσε ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε γειτονιά, μέσα σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περιουσίες. «Προ μηνός είχαμε πυρκαγιά που προκλήθηκε από βεγγαλικά στη Λεμεσό και επεκτάθηκε σε αυλή σπιτιού, όπως και στο Πισσούρι με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να καούν κατοικίες» είπε.
Επισήμανε ότι τα περιστατικά είναι πολλά και πως καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε την Αστυνομία ούτως ώστε να μειωθούν τα περιστατικά.

Παράνομες ρίψεις πυροτεχνημάτων προκάλεσαν πυρκαγιές

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα πρόκλησης πυρκαγιών από παράνομες ρίψεις πυροτεχνημάτων το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι οι ρίψεις ήταν παράνομες και πως δεν εκδόθηκε οποιαδήποτε άδεια από την αρμόδια Αρχή που είναι η Υπηρεσία Μεταλλείων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η διαδικασία αδειοδότησης ρίψης πυροτεχνημάτων είναι συγκεκριμένη και γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και του περιβάλλοντα χώρου καθώς επίσης και την ορθή χρήση από ειδικά εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα άτομα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία εξέτασης των εκάστοτε αιτήσεων για ρίψη πυροτεχνημάτων, υπάρχει πλήρης συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές.

Επιπλέον, προστίθεται, η Υπηρεσία Μεταλλείων έχει συνεχώς αναρτημένο το πρόγραμμα αδειοδοτημένων ρίψεων στην ιστοσελίδα της για πληροφόρηση του κοινού.

Όπως αναφέρεται, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, οι ρίψεις πυροτεχνημάτων στην ύπαιθρο απαγορεύονται αυστηρά.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι, με οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την τροποποίηση της περί Εκρηκτικών Υλών Νομοθεσίας, με στόχο να εισαχθεί σχετική πρόνοια για επιβολή εξώδικου προστίμου ύψους €10.000 καθώς επίσης και άλλων αυστηρότερων ρυθμίσεων για πάταξη των παράνομων ρίψεων πυροτεχνημάτων.

Η Αστυνομία μέχρι σήμερα προχώρησε στη σύλληψη 27 προσώπων τα οποία έχουν σχέση με την κατοχή και την εισαγωγή τέτοιων αντικειμένων.

Σε δηλώσεις του στις Τομές στα Γεγονότα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου είπε τα εξής, «Να πούμε ότι το 2023 η αστυνομία προχώρησε στη κατάσχεση ενός μεγάλου αριθμού τέτοιων αντικειμένων ειδών πυροτεχνίας που ξεπερνούν τις 407.000 ενώ έχουν συλληφθεί και 27 πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με τη κατοχή και την εισαγωγή τέτοιων αντικειμένων.' 

Οπού εντοπίζουμε η λαμβάνουμε πληροφορίες ότι εισάγονται τέτοια αντικείμενα είτε από χώρες του εξωτερικού είτε ακόμα υπάρχει διέλευση από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές προβαίνουμε σε διάφορες επιχειρήσεις όπου όταν εντοπιστούν τα αντικείμενα αυτά συλλαμβάνονται τα πρόσωπα τα οποία ενέχονται και οι υποθέσεις καταχωρούνται άμεσα εντοπίων δικαστηρίου».

Διαβάστε επίσης: 

Πυροτεχνήματα:Πότε δεν επιτρέπεται η ρίψη-Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου

Λ/σια:Άνω κάτω γειτονιές από πυροτεχνήματα-Η θέση Αστ/μιας (ΦΩΤΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα