Πώς έγινε η συντριβή του Kαναντέρ στην Κάρυστο – Καρέ-καρέ η καθοδική πορεία του αεροσκάφους (Videos)

Μέσα σε μια ρεματιά κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Εύβοιας κατέπεσε το μεσημέρι της Τρίτης το αεροσκάφος τύπου CL-215 με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, 24 και 34 ετών αντίστοιχα.

To Καναντέρ συνετρίβη στην περιοχή Ισιώμματα, σε μια ρεματιά του όγκου που οδηγεί στο χωριό Ποτάμι. ενώ επιχειρούσε στο έργο κατάσβεσης στην Κάρυστο.

Σε πλάνο της μοιραίας πτώσης φαίνεται ότι κατά την προσπάθεια ανύψωσης, το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του, μετά την βύθιση και

εν συνεχεία την ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Το αεροπλάνο από την απώλεια στήριξης πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρέμα και ανεφλέγη.

Στον εντοπισμό του πληρώματος εντοπίζονται όλες οι προσπάθειες της πολεμικής αεροπορίας. Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή.

Συγκεκριμμένα στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολεμική αεροπορία και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, μετά τη μοιραία πτώση του CL215 Canadair έχουν απογειωθεί από τον Βόλο από την Χίο και το Κοτρώνι του Μαραθώνα αεροναυαγωσωστικά προκειμένου να πάρουν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε αυτά επιβαίνουν διασώστες της πολεμικής αεροπορίας και του λιμενικού σώματος

Σημειώνεται ότι το canadair ήταν τύπου CL-215 με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης και δεν είχε σύστημα εκτίναξης.

Στη σελίδα «Πυρκαγιά Ενημέρωση» ανέβηκε βίντεο που φέρεται να δείχνει το σημείο της συντριβής του Καναντέρ.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr πως, «είδα το καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το σημείο στο οποίο συνετρίβη:

«Δεν υπάρχει δυνατότητα οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος»

Τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το Καναντέρ περιέγραψε μιλώντας στο MEGA, ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν».

«Ήταν μια δύσκολη περίπτωση, το έδαφος ήταν πολύ δύσβατο και ανηφορικό και το Καναντέρ κατέβηκε πολύ χαμηλά για να στοχοποιήσει τη φωτιά. Βρήκε όμως σε δέντρα ο πλωτήρας. Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με τις φωτιές, σβήνουμε σε όλη την Ελλάδα. Είμαι εμπειρογνώμονας και δύσκολα μπορώ να καταλάβω γιατί να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα. Οι πιλότοι υπερβάλλουν εαυτόν.

Ήταν μεγάλη κατωφέρεια και έπρεπε το αεροσκάφος να επιχειρήσει χαμηλά. Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν.

Οι φωτιές πρέπει να σβήνονται στο πρώτο δεκάλεπτο. Το κράτος έπρεπε να έχει φροντίσει τόσα χρόνια να πάρουμε καινούρια ελικόπτερα. Δεν αρκούν μόνο τα αεροπλάνα.

Από τη στιγμή που ο πλωτήρας βρήκε σε δέντρο, το αεροπλάνο δεν σωζόταν.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι οι πιλότοι κουράζονται πάρα πολύ» τονίζει ο κ. Φραγκούλης.

Η εικόνα από τη φωτιά

Στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος υπάρχει συνδρομή από ελικόπτερα και αεροσκάφη όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα ξημερώματα στάλθηκε μέσω 112 μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Μενεμένη: «Προσπάθησε να με βιάσει, με κυρίευσε αμόκ» – Προφυλακίστηκε ο 29χρονος

Φωτιά στη Ρόδο: Ο εφιάλτης όπως τον περιγράφουν βρετανοί τουρίστες (Video/Photos)

Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Έρχονται «46άρια» την Τετάρτη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτώση Καναντέρ, Καρέ-καρέ, Videos,ptosi kananter, kare-kare, Videos