Ανδρούλα Βασιλείου: Ακριβός ο EastMed – Παιχνίδια εντυπώσεων

Παράλληλα με τις πυρετώδεις εξελίξεις στην Αθήνα για τον EastMed, φωτιά παίρνουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με διάφορες τοποθετήσεις πρώην και νυν αξιωματούχων και προσωπικοτήτων με πολιτική επιρροή.

Η πρώην Επίτροπος Υγείας και Πολιτισμού στην ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε για τον αγωγό EastMed:

«Για ένα αγωγό ο οποίος θα είναι

τόσο ακριβός, που θα είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθεί, για φυσικό αέριο την τιμή του οποίου δεν ξέρουμε αν μπορεί να δικαιολογήσει τα έξοδα, και για ποσότητες που ακόμα είναι άγνωστες… Είναι όλα ένα παιχνίδι εντυπώσεων…»

Το τουίτ της πρώην βουλευτού των ΕΔΗ ήρθε ως απάντηση σε ανάρτηση του τέως Υπάτου Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο Twitter. Η ανάρτηση του βετεράνου Κύπριου διπλωμάτη περιείχε χάρτη με τις υπογραφές Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο κ. Ευρυβιάδης απάντησε στην κ. Βασιλείου πως «υπάρχουν τα γνωστά γνωστά, τα γνωστά άγνωστα, και τα άγνωστα άγνωστα σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού EastMed. Η ισχύουσα μελέτη βιωσιμότητα είναι αρκετά καλή. Μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, αλλά η ενέργεια μπορεί να είναι για την περιοχή ότι ήταν ο άνθρακας και ο χάλυβας για την Ευρώπη μετά τον Β’ Π.Π.».

Ωστόσο, εντυπώσεις δημιούργησε το ίδιο το τουίτ της πρώην Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού οι Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αξιωματούχων, έστησαν πάνω σε αυτό το δικό τους «παιχνίδι εντυπώσεων». Παρατηρώντας τις λεπτομέρειες του τουίτ, είναι αξιοσημείωτο ότι έκαναν «like» και «retweet» πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως για παράδειγμα ο Hayar Oruc του ORSAM και ο Τούρκος διπλωμάτης και σύμβουλος ενέργειας, Caner Can.

Η ανάρτησή της αναδημοσιεύθηκε από το τουρκικό EHA Medya ως κριτική κατά του αγωγού. Ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσουμε πως η εν λόγω αναδημοσίευση έγινε retweet από την Ebru Afat, συντάκτρια της αγγλόφωνης έκδοσης του τουρκικού κρατικού TRT.

Όσο προχωρούμε προς την υλοποίηση του έργου, είναι αναμενόμενο πως θα φουντώνει και η μάχη των εντυπώσεων στα Μέσα.

Παρόμοιες δηλώσεις με αυτές της κ. Βασιλείου, έκανε σήμερα το πρωί και ο πρώην διευθυντής της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, σε τουρκικό μέσο, λέγοντας πως είναι «όνειρο ο EastMed». Επίσης, τοποθετήσεις για τον αγωγό έκανε και ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Michael Harari, ο οποίος τόνισε τη «μεγάλη πολιτική σημασία» του αγωγού. 

For a pipeline that will be so expensive that it will be impossible to finance, for natural gas the price of which we do not know if can justify the expenditure and the quantities of which are still unknown..... It is all a game of impressions...... https://t.co/RMQ5Mh5tMS

— Androulla Vassiliou (@VassiliouEU) January 2, 2020
Keywords
Τυχαία Θέματα