Ανάσα ανακούφισης για τα δίδακτρα για τα βρετανικά πανεπιστήμια

Ο κύβος ερρίφθη και ευτυχώς απ' την πλευρά που ήλπιζαν οι Κύπριοι φοιτητές.

Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά της πρωθυπουργού της χώρας, ανακοινώθηκε ότι δεν θα επιβληθούν αυξήσεις στα δίδακτρα των Βρετανικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό σύμβουλο, Χρύσανθο Σαββίδη, τα παιδιά που θα εισαχθούν το 2019 ισχύει ότι ισχύει μέχρι σήμερα. Το δάνειο σπουδών υφίσταται ως γεγονός, με τα κριτήρια τα οποία γνωρίζετε μέχρι στιγμής.

Σήμερα, και κατ' επέκταση και το 2019, στη Βρετανία οι φοιτητές

από χώρες μέλη της ΕΕ, καλούνται να καταβάλουν δίδακτρα μέχρι και €10,400, στην Ουαλία €10,100, στη Σκοτία μπορούν να σπουδάσουν δωρεάν μέσω του Student Awards Agency for Scotland και στη Β.Ιρλανδία μέχρι €4,800.

Ωστόσο, ομιχλώδες παραμένει το τοπίο για το 2020.

Σύμφωνα με τον Χρύσανθο Σαββίδη, υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια στο τραπέζι τα οποία και οι ίδιοι οι Βρετανοί ακόμα συζητούν μεταξύ τους. Έχουν ορίσει μια επιτροπή αξιολόγησης με βασική λογική πώς το Η.Β θα συνεχίσει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό.

Τα σενάρια αυτά εκτείνονται από διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος, μέχρι μείωση διδάκτρων και απευθείας επιχορήγηση των πανεπιστημίων από τη βρετανική κυβέρνηση ή ακόμη μεταβολή των διδάκτρων και υιοθέτηση του συστήματος των υποτροφιών, ανεξάρτητα ή και συνδυαστικά.

«Εγώ δεν αναμένω να υπάρξει δραματική αλλαγή των διδάκτρων, αλλά για να είμαστε σοβαροί, θα αναμένουμε τον επόμενο Μάρτη οπόταν θα έχουμε και επίσημες ανακοινώσεις. Ουσιαστικό είναι και το γεγονός ότι η Τερέζα Μέϊ διαβεβαίωσε πως δεν θα τεθούν εμπόδια -εν είδει βίζας- σε ευρωπαίους φοιτητές», συμπληρώνει ο εκπαιδευτικός σύμβουλος.

Πάντως είναι σαφές πως η Βρετανία δεν είναι έτοιμη να χάσει την πρωτοκαθεδρία στις επιλογές των Ευρωπαίων για σπουδές του εξωτερικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα