Συζήτηση και για το Κυπριακό στην Τριμερή στην Κρήτη

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και τα όσα πλέον έχουν γίνει γνωστά από το Προεδρικό αποτέλεσε θέμα συζήτησης και εδώ στην Κρήτη.

Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα τις τελευταίες εξελίξεις.

Ερώτημα

πρώτο: Γνώριζε η Αθήνα την πρόταση Αναστασιάδη; Κορυφαία κυπριακή κυβερνητική ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η Αθήνα γνωρίζει τα πάντα και για όλα! Η Ελλάδα έχει εμπλοκή και ασχολείται με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ερώτημα Δεύτερο: Η συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου ήταν μια συνάντηση σύντομη και περιεκτική; Και εδώ έχουμε απάντηση: Όχι, δεν ήταν.

Η συνάντηση είχε διάρκεια μία ώρα και τριάντα λεπτά. Συζητήθηκαν όλα τα κόκκινα σημεία που υπάρχουν. Τα πάντα ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση των τριών υπουργών εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. Ο Νίκος Κοτζιάς άνοιξε την συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα σε αυτές και σημεία των αναφορών που έχουν γίνει γνωστά και άνοιξε τον δρόμο για την συνάντηση Αναστασιάδη και Τούρκου ΥΠΕΞ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ δεν πήρε θέση και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσαβούσογλου δεν απάντησε αμέσως αλλά η απάντηση του για συνάντηση με βάση και τα όσα ήταν στο τραπέζι ήρθε μετά από έγκριση που ήρθε άνωθεν.

Καμία αναφορά στη ΔΔΟ, καμία αναφορά στο Πλαίσιο Γκουτέρες

Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να μιλήσει για την ευκαιρία ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων (Ε/κ και Τ/κ) που για δεκαετίες ή αιώνες δεν είχαν κάτι που να τους φέρνει σε αντιπαράθεση.

Μίλησε για ένα κράτος που θα εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, γενικότερα, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε κυρίως στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ασφάλεια η οποία είπε πρέπει. να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες για το συγκεκριμένο ζήτημα και με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα