Αναμονή με κομμένη την ανάσα για τις αποφάσεις Τραμπ

Στις 14:00 ώρα Ανατολικής Ακτής, (21:00 ώρα Κύπρου) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι καρφωμένα στην Ουάσιγκτον, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με την παραμονή ή όχι των ΗΠΑ στο πρόγραμμα για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σύμφωνα με διαρροή που δόθηκε υπό το καθεστώς ανωνυμίας από Αμερικανό

Αξιωματούχο που είναι γνώστης της συμφωνίας, ο κ. Τραμπ θα ανακοινώσει την επιβολή νέων σκληρών μέτρων και κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ως πρώτο βήμα πριν την αποχώρηση από το Πρόγραμμα, το οποίο είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.

Οι κυρώσεις ίσως χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιβληθούν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να προετοιμαστούν οι εταιρείες και οι τράπεζες αμερικανικών συμφερόντων.

Παρόλα αυτά όλα είναι ρευστά μέχρι την στιγμή που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ο απρόβλεπτος Πρόεδρος Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρρυ φέρεται να πιέζει και να έχει σειρά επαφών για την διατήρηση των ΗΠΑ στην εν λόγω συμφωνία.

Όπως δήλωσε ο κ. Κέρρυ, η μη αποχώρηση καθιστά τις ΗΠΑ πιο δυνατές στην περιοχή και την περιοχή πιο ασφαλή. Την ίδια ώρα και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις, τάχθηκε υπέρ της «διόρθωσης» των προβληματικών σημείων στη συμφωνία και της κατά γράμμα εφαρμογής της, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποσυρθούν από αυτήν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς σήμερα το πρωί οι Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη, κατά τη διάρκεια της οποίας «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τα θέματα της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή». Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε κάποιες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Σημειώνεται ότι ο κος Μακρόν αναμενόταν να συζητήσει το θέμα του Ιράν και της επικείμενης ανακοίνωσης της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 20.30 ώρα Κύπρου σήμερα, έγινε γνωστό από πηγή της γαλλικής προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα