Μαγνητίζει ο EastMed - Έντονο ενδιαφέρον από Αίγυπτο

Στην αντίστροφη μέτρηση πέρασε το έργο του αγωγού EastMed, μετά την τριμερή της Λευκωσίας ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Αποκάλυψη πρώτη: Η απόφαση για τη διακρατική δεν είναι λόγια κενά περιεχομένου. Αντίθετα, την ερχόμενη Δευτέρα συναντώνται για πρώτη φορά στην Αθήνα οι τεχνοκράτες των τεσσάρων χωρών όπου θα τεθεί για πρώτη φορά συγκεκριμένη κείμενο διακρατικής επί του οποίου

θα αρχίσει ο σχολιασμός των μερών.

Αποκάλυψη δεύτερη: Η Αίγυπτος, διαμέσου του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, έχει διαμηνύσει σε Ισραήλ και Ελλάδα στη σημερινή τριμερή το έντονο ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον East Med, κάτι που αποδεικνύει τη γεωπολιτική, ενεργειακή και εμπορική σημασία του αγωγού.

Σημειώνεται ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν ήταν αρνητικός αλλά μέσα από την τοποθέτηση του άφησε να εννοηθεί ότι το Τελ Αβίβ θέλει να προχωρήσει τάχιστα ο αγωγός με την παρούσα μορφή και στις τεχνοκρατικές μελέτες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 35 εκατ. ευρώ, ώστε να υπάρχει πρόνοια μεταγενέστερης διασύνδεσης και των Αιγυπτιακών αποθεμάτων.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που δείχνει και το βιώσιμο της σκέψης που κατέθεσαν χθες Χριστοδουλίδης – Κοτζιάς για διεύρυνση των τριμερών σχημάτων.

Επί τούτου, όπως εγκύρως πληροφορείται το Σίγμα, η σκέψη της Λευκωσίας αφορά διασύνδεση του άρματος των τριμερών με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία σε αυτό των Med7. Αν όχι με το σύνολο των χωρών που αποτελούν τη Μεσογειακή Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλείστες εξ αυτών.

Αυτό, αν συμβεί, θα είναι μια θεματική διασύνδεση με πυλώνα την ενέργεια και τα συμφέροντα όλων των χωρών του Νότου και της Ανατολικής Μεσογείου τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα πολλαπλασιαστούν και θα εκτοξεύσουν το γεωπολιτικό κύρος αυτών των χωρών που θα μπορούν πλέον να έχουν ισχυρή φωνή.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικό non paper έχει ετοιμαστεί και από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και είναι υπ’ όψιν του Κύπριου ομολόγου του με στόχο να υπάρξει σύζευξη των δύο για ανάληψη πρωτοβουλίας.

Στόχος είναι, αν όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, αυτό το διευρυμένο θεσμοθετημένο σχήμα να εγκαινιαστεί στα τέλη του 2018.

Ωστόσο, προφανής, αναμενόμενη και έωλη επιχειρημάτων ήταν η αντίδραση που καταγράφηκε άμεσα στον Τουρκικό τύπο που παίζει και πάλι το παιχνίδι των απειλών.

Συγκεκριμένα παραδείγματα:

- Χουριέτ: Αποκαλύφθηκαν τα σχέδιά τους. Να ο χάρτης…

- Γενί Ακίτ (ακραία εθνικιστική εφημερίδα): ‘Τρώγονται’ για τα καλά οι Έλληνες: Κίνηση που θα εξοργίσει την Τουρκία

- ΝΤV: Παζάρια στην νότια Κύπρο για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Πάντως, στη σημερινή τριμερή αναμενόταν να γίνει και συζήτηση για την εμπορική διαφορά των εταιρειών του κοιτάσματος Αφροδίτη με αυτές του κοιτάσματος Ίσιαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συζήτηση μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με τον Ισραηλινό ομόλογο του.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός πως όχι μόνο η ισραηλινή εταιρεία καταθέτει ανεδαφικές θέσεις για τις διεκδικήσεις της αλλά και ότι απαιτεί παρακαλώ καταβολή του ποσού που της ανάλογη εκ των προτέρων, στη βάση των εκτιμώμενων ποσοτήτων και όχι στη βάση της παραγωγής όπως είναι η διεθνής πρακτική. Κάτι το οποίο ενόχλησε πολύ τη Λευκωσία που θεωρεί ότι ενδεχομένως να μην αποφευχθεί η προσφυγή σε τεχνοκράτη διαιτητή, για την οποία υπάρχει αισιοδοξία ότι θα επιβεβαιώσει το ορθό των Κυπριακών θέσεων.

Να θυμίσουμε ότι στο Προεδρικό Μέγαρο για την 4η Τριμερή Σύνοδο ΚύπρουΕλλάδας – Ισραήλ βρέθηκαν ο Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κι ο Έλληνας ομόλογος του Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Εξάλλου, αναφορά στο αιματηρό περιστατικό του περασμένου Σαββάτου στον Ύψωνα, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Γεωργίου, έκανε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια στιγμή, με δηκτικά σχόλια αναφέρεται ο τουρκικός τύπος στην τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα