Αναμένοντας τα «χαμπέρια» από την Άγκυρα

Το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων κυριαρχεί στο «πηγαινέλα» του Έιντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί
Τρίτη μέρα και ίσως και «φαρμακερή» των επαφών του Νορβηγού Διπλωμάτη, που δεν αποκλείεται να μεταβεί σε Άγκυρα και Αθήνα. Στη Γενεύη θα πάμε μόνο αν θα υπάρχει πλαίσιο κατάληξης, διαμηνύουν στη «Σημερινή» κυβερνητικές πηγές

Το κλειδί των καθοριστικών εξελίξεων έχει πετάξει στην Άγκυρα η ε/κ πλευρά. Η Λευκωσία περιμένει την Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο της πρότασης Αναστασιάδη,

για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Όπως είναι γνωστό, η ε/κ πλευρά πρότεινε την άμεση μετάβαση στη Γενεύη και προκειμένου να έχει απτά αποτελέσματα:
· Πρώτον: να συνέλθει η διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
· Δεύτερον: εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη, να προχωρήσουμε αμέσως στη συζήτηση και επίλυση του εδαφικού.
· Τρίτον: εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο, άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η διαπραγματευτική μάχη γίνεται στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με το Προεδρικό να αναμένει την ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια, που θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει στον Νορβηγό Διπλωμάτη ότι προϋπόθεση για να πάμε σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη είναι να υπάρξει μια προπαρασκευαστική συζήτηση Ελλάδας-Τουρκίας με ορίζοντα κατάληξης, ώστε να έχουμε ένα θετικό, τελικό αποτέλεσμα στη νέα Διάσκεψη.

Και στο συγκεκριμένο κεφάλαιο μέχρι σήμερα στο τραπέζι υπάρχει μόνο η πρόταση Αναστασιάδη, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί στη Γενεύη. Περιλάμβανε τρεις άξονες:
· Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
· Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου
· Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια

Το Προεδρικό υποστηρίζει ότι η ιδιότητα της ενωμένης Κύπρου, ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει την καλύτερη μορφή ασφάλειας και εγγύησης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της από οποιεσδήποτε εξωτερικές απειλές. Η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει βήμα πίσω και ζητά να παραμείνουν οι εγγυήσεις, αλλά και η παρουσία τουρκικού στρατού.

Το γράφημα των συζητήσεων
Ο κ. Έιντε χθες προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι θα δώσει πνοή μια σημαντική συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, στην ολότητά του, που δεν αφορά μόνο το θέμα των ξένων στρατευμάτων και των εγγυήσεων, αλλά τη δημιουργία ενός οράματος ασφάλειας, όπου Ε/κ και Τ/κ και όσοι άλλοι ζουν εδώ, θα αισθάνονται ασφαλείς σήμερα, αύριο και στο μέλλον για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους, για την ταυτότητα και την κοινότητά τους, αλλά και για το κράτος.

Υποστήριξε ότι αυτά είναι τα κύρια σημεία για την ασφάλεια και κανείς δεν διαφωνεί με αυτό, όμως σημείωσε. «Αυτή η συζήτηση βεβαίως αφορά και άλλα θέματα, όπως -για να αναφέρω ένα- τη δομή της διακυβέρνησης, έχει να κάνει με εσωτερικά στοιχεία της ασφάλειας αλλά και με εξωτερικά».

Πρόσθεσε ότι επεξεργαζόμαστε ιδέες γι’ αυτά τα θέματα, αλλά είμαστε μακριά από μια συμφωνία, και σημείωσε πως γι’ αυτό «χρειαζόμαστε τη Γενεύη», επειδή χρειάζεται να παρευρίσκονται και η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ. Εκκρεμούν, συνέχισε, το τι θα κάνουμε πρώτα, τι θα κάνουμε μετά και ποια είναι η διασύνδεσή τους.

Δεν είναι κοντά
Τα πρώτα δύο 24ωρα του «πηγαινέλα» του κ. Έιντε σε Προεδρικό και κατεχόμενα δεν έφεραν ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κοντά», είπε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι τα αγκάθια συνεχίζουν να υπάρχουν και δεν έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό βήμα.

Η χθεσινή μέρα θύμισε, ωστόσο, δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Έιντε παραμονές του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου 2016, που οδήγησε τους δύο ηγέτες στην πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης.

Το χθεσινό μήνυμα του κ. Έιντε, μετά τις επαφές με του με τους δύο ηγέτες, ήταν ότι μπορεί να υπάρχει η θέληση να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στη Γενεύη, όμως είναι μακριά όσον αφορά τη μεθοδολογία. Επίσης ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολο, γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ και για τις δυο πλευρές», θέλοντας να δείξει με την αναφορά αυτή το μέγεθος της απόστασης.

Η σημερινή ημέρα ίσως είναι η τρίτη και η «φαρμακερή» των επαφών του Ειδικού Συμβούλου με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη. Η προσπάθειά του εξακολουθεί να κινείται στα όρια του συνδυασμού των προτάσεων που έχουν οι δύο πλευρές. Η διαφωνία που υπάρχει είναι στη σειρά με την οποία και την έκταση στην οποία το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας εξαρτάται από άλλα θέματα ή είναι ανεξάρτητο. Την ίδια ώρα, προειδοποίησε τους δύο ηγέτες ότι τυχόν αποτυχία θα είναι δραματική για τη διαδικασία.

Αν προκύψει οτιδήποτε…
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε χθες ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει φέρει μεσολαβητική πρόταση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε πως ο κ. Έιντε θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, αναφέροντας πως «ειδικότερα μιλάμε για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων» και η ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτή που θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο. Αν προκύψει οτιδήποτε, ο κ. Έιντε θα ζητήσει να συναντηθεί και πάλι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Επιβεβαίωσε ότι ο κ. Έιντε έχει επικοινωνήσει και με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι αυτή η επαφή θα συνεχιστεί και τις αμέσως επόμενες μέρες, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, αφαίρεσε από την εξίσωση αναφορά του κ. Έιντε, ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να λύσουν το Κυπριακό τον Ιούνιο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση επί Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου. Αυτό που υπάρχει είναι το συντομότερο δυνατόν».

Πάντως η Λευκωσία θεωρεί ότι με την πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι δεν μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο. «Η πρόταση του Προέδρου έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο. Άρα, αυτή τη στιγμή θεωρώ λανθασμένο και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ότι φτάσαμε είτε σε ένα αδιέξοδο, είτε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τα είπε με Τουσκ και Γιούνκερ ο Ερντογάν
Το Κυπριακό, ως ένα από τα κυριότερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, αποτέλεσε -μεταξύ άλλων- αντικείμενο των συζητήσεων που είχε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Τουρκίας με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κοινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τους Προέδρους του Συμβουλίου και της Κομισιόν, Γιούνκερ και Τουσκ αντίστοιχα, κράτησε 40 λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμα 30λεπτο τετ-α-τετ μόνο με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, σύμφωνα με όσα είπε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία «πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται». Τα κυριότερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν με μεγάλη λεπτομέρεια σε καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πραγματοποιήθηκε εκτενής ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών ως προς το μέλλον της ίδιας της ιδιότητας της Τουρκίας ως υποψήφιου μέλους της ΕΕ, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το πραξικόπημα, την εκτέλεση της συμφωνίας για το προσφυγικό και το αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πλευρά της ΕΕ επιμένει ότι από την πλευρά της έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα σε σχέση με το προσφυγικό, έχοντας προχωρήσει σε διαδοχικές εκταμιεύσεις χρημάτων από το συνολικό πακέτο της συμφωνίας. Επιπλέον και σε ό,τι αφορά επιμέρους θέματα όπως αυτό της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων, η θέση της ΕΕ είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτουμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία της ΕΕ μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία πολλών κρατών μελών -για την οποία ο Ερντογάν ήταν ήδη ενήμερος- αλλά δεν προσδιορίστηκαν σήμερα τα όποια επόμενα βήματα.

Ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε άλλη μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Α. Ταγιάνι, στο ίδιο κτήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα