ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι πέτυχε τελικά ο Ερντογάν στην Ισλαμική Διάσκεψη

Κράτος τρομοκράτη, χαρακτήρισε το Ισραήλ χθες ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών πενήντα και πλέον μουσουλμανικών κρατών με αφορμή το θέμα της Ιερουσαλήμ. Στο κοινό ανακοινωθέν της συνέλευσης, τα κράτη που συμμετείχαν ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης υπό καθεστώς κατοχής.

Έξυπνη κίνηση Ερντογάν

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Διεθνολόγος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουρκικών

και Ευρασιατικών Μελετών Νικόλαος Ραπτόπουλος είπε πως πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού γνωρίζει καλά τη σημασία των Ιεροσολύμων και του Παλαιστινιακού για τον Αραβικό και τον Ισλαμικό Κόσμο. «Δεν είναι καθόλου τυχαία κίνηση, αφού προσπάθησε να κινητοποιήσει πενήντα και πλέον κράτη προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως όπλο στην προσπάθειά του να μετατρέψει την Τουρκία σε μια μεγάλη δύναμη», είπε

Κίνηση σκοπιμότητας και αντιπερισπασμού

Όπως εξήγησε ο κ. Ραπτόπουλος, η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ήδη από τη δεκαετία του ‘60 και ‘70, κυρίως μετά το1974, προκειμένου να έχει στο πλευρό της μια δεξαμενή ψήφων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Προηγουμένως, κρατούσε μια απομονωμένη πολιτική ίσων αποστάσεων από τον Αραβικό-ισλαμικό Κόσμο εξαιτίας του Κεμαλικού οράματος, ενώ από το 1974 και μετά στρέφεται προς αυτές τις χώρες».

Επιπλέον, συνέχισε, η σύνοδος είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού, αφού η Τουρκία έχει προβλήματα με τον μεγάλο ηγεμόνα, τις ΗΠΑ, εξαιτίας και της υπόθεσης Ζαράμπ, όπου καταδεικνύεται πως υπάρχουν ισχυροί και κρίσιμοι δεσμοί του Ιράν με το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο θα εκτεθεί.

Οι αντιθέσεις

Ο κ. Ραπτόπουλος επεσήμανε πως η Ιερουσαλήμ και το Παλαιστινιακό είναι ένα θέμα που ενώνει τους Άραβες και υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας δημιουργήθηκε το 1969, αμέσως μετά από μια πυρκαγιά που ξέσπασε στο τέμενος Αλ Άκσα των Ιεροσολύμων. Σήμερα, ωστόσο, «η Σαουδική Αραβία, που τότε πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας του Οργανισμού, κρατά αποστάσεις από τον Ερντογάν. Αυτό συνδέεται με τα όσα έγιναν το καλοκαίρι και τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας και με την κρίση του Κατάρ, που διέσπασε τις χώρες του Αραβικού Κόσμου. Από την πλευρά της, η Αίγυπτος είναι άλλη μια ηγέτιδα χώρα του Αραβικού κόσμου με την οποία η Άγκυρα δεν είχε καλές σχέσεις. Αυτές οι χώρες συμμετείχαν με υποβαθμισμένη συμμετοχή, στέλνοντας υπουργούς εξωτερικών. Άρα, κατανοεί κανείς ότι ο Ερντογάν κατάφερε μεν να διοργανώσει μια έκτακτη Διάσκεψη, ωστόσο δεν έχει μαζί του όλη εκείνη την απαραίτητη ηγεσία προκειμένου να προωθηθεί το εγχείρημά του - που είναι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους της Παλαιστίνης.

Είναι μια κίνηση που η Άγκυρα υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2012, η Παλαιστίνη είχε αναγνωριστεί ως Κράτος παρατηρητής στον ΟΗΕ. Τότε, στη Γενική Συνέλευση μίλησε Νταβούτογλου, ως ΥΠΕΞ, για να υποστηρίξει τις θέσεις των Παλαιστινίων.

Το Στρατηγικό Βάθος

Ο κ. Ραπτόπουλος, αναφερόμενος στο βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου ‘’Στρατηγικό Βάθος’’ (το οποίο μετέφρασε ο ίδιος), είπε «Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά την επίσημη στρατηγική της Άγκυρας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, στοχεύει να μετατραπεί η Τουρκία σε μια δύναμη διεθνούς εμβέλειας, ο ισλαμικός κόσμος, ο ΟΙΣ χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο προκειμένου να αποκτήσει κύρος η Άγκυρα. Καταφέρεται εναντίον του Ισραήλ και ο ίδιος ο Νταβούτογλου αναφέρεται στα Ιεροσόλυμα λέγοντας ότι πρόκειται για ένα είδος παρακαταθήκης, μια πόλη που παραδόθηκε από τους προφήτες και τους Οθωμανούς Σουλτάνους και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να περιφρουρηθεί και να απελευθερωθεί».

Η Τουρκία, κατέληξε, αυτοπροβάλλεται ως προστάτιδα των Ιεροσολύμων, παρ’ όλο που γνωρίζουμε πως αυτόν τον ρόλο κατέχει η Ιορδανία. «Κάπως έτσι εξηγείται η παρουσία του Βασιλιά Αμπτάλα στην Κωνσταντινούπολη», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα