Ανάλυση: Τα προφίλ των νέων υπουργών του Ερντογάν

Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου χαρακτηρίζεται γενικά από τον διαχωρισμό των πολιτικών γνωρισμάτων που ο ίδιος ο Erdoğan είχε δημοσιοποιήσει πολλές φορές κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία.

Συγκεκριμένα στο νέο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν δύο βασικοί άξονες: Ο πρώτος είναι το πολιτικό προσωπικό και ο δεύτερος είναι η τεχνοκρατική παρουσία που βασίζεται σε ένα μέρος του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Οι ανώτεροι γραφειοκράτες δεν απουσιάζουν, όμως είναι γεγονός ότι οι προσωπικότητες με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα είναι περισσότερες και με μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.

Από

τον πρώτο άξονα αξίζουν αναφοράς ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül και ο Υπουργός Δημοσιονομικών και Οικονομίας Berat Albayrak.

Ο τελευταίος προηγουμένως είχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας. Η ανάθεση της πολιτικής διαχείρισης της οικονομίας στον Albayrak, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη της συγκεντροποίηση της οικονομικής διαχείρισης στο προεδρικό σύστημα, μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις σημαντικότερες κινήσεις Erdoğan.

Τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο της νέας κυβέρνησης, ο Erdoğan φαίνεται αποφασισμένος για σκληρές διαπραγματεύσεις με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα και επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει – όσο μπορεί – την βασική γραμμή οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσα από τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων.

Η αντιπαράθεση αυτή, αλλά και ο εγκλωβισμός της χώρας στη «μέγγενη επιτοκίων-ξένου νομίσματος», φαίνεται ότι θα αποτελέσουν μια από τις καθοριστικότερες πτυχές της επικαιρότητας στην Τουρκία κατά τη νέα περίοδο που ξεκινά.

Από τους υπόλοιπους διορισμούς ξεχωρίζει ο Ziya Selçuk που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Είναι γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ιδιοκτήτης της «αλυσίδας» σχολείων Maya, διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του Πανεπιστημίου TED, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε έντονα σε αρκετά και μεγάλα εθελοντικά συμβούλια και οργανώσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο διορισμός του στο Υπουργείο Παιδείας ήταν προσδοκία πολλών εκπαιδευτικών κύκλων που στηρίζουν την κυβέρνηση Erdoğan. Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση που θα αντιμετωπίσει θα είναι η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Στο Υπουργείο Εμπορίου επικεφαλής θα είναι η Ruhsar Pekcan, η οποία επίσης προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο. Η Pekcan διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος σε πολλές και ισχυρές εταιρείες στον τομέα του υδατικού και του φυσικού αερίου. Είναι μεταξύ των διευθυντών της εταιρείας Karon Mühendislik που κατασκεύασε τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού προς τα κατεχόμενα. Έντονη δραστηριότητα είχε και στην Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας που είναι μέχρι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς συνδέσμους που στηρίζουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Επικεφαλής του τομέα της υγείας είναι ο Fahrettin Koca, γνωστός επιχειρηματίας στον τομέα της ιδιωτικής υγείας και ιδιοκτήτης του ιδιωτικού νοσοκομείου Medipol. Ο νέος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Mehmet Ersoy, είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας τουριστικών γραφείων, μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και γηπέδων γκολφ. Τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο τομέα των διαδικτυακών κρατήσεων φτάνοντας την παροχή υπηρεσιών το 2017 σε 200 χιλιάδες τουριστικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Η δεύτερη γυναίκα στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας Zehra Zümrüt Selçuk. Από το 2007 μέχρι σήμερα η Selçuk είναι δραστήριο στέλεχος σε γυναικεία τμήματα και διευθύνσεις της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, αλλά και μέλος της ηγεσίας της KADEM μιας από τις ισχυρότερες γυναικείες ισλαμικές οργανώσεις της Τουρκίας.

Αναμφίβολα ένας από τους πολιτικούς διορισμούς που προκαλεί εντυπώσεις είναι η ανάθεση του Υπουργείου Άμυνας στον μέχρι πρότινος Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Hulusi Akar.

Παρόλο που ο διορισμός του στρατηγού σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στην Τουρκία, εντούτοις φαίνεται να είναι μια «συνειδητή επιλογή» που σχετίζεται τόσο με τους προσανατολισμούς του τουρκικού στρατού, όσο και με την μελλοντική σύνθεση που επιδιώκει να του δώσει ο Erdoğan.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ο Akar είχε ενταχθεί στην ομάδα εξουσίας του Erdoğan με ουσιαστικό τρόπο. Από τότε μέχρι και σήμερα ο επικεφαλής του στρατού ήταν μαζί με τον Πρόεδρο της χώρας σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και σχεδιασμούς του τελευταίου.

Μάλιστα παρόλο που ο Akar δεν ήταν ποτέ γνωστός για διασυνδέσεις με το ισλαμικό κίνημα της χώρας, εντούτοις η τελευταία περίοδος ήταν χαρακτηριστική της «απόλυτης συνεργασίας» του με τον Erdoğan ιδιαίτερα στα ζητήματα της εκκαθάρισης των γκιουλενιστών. Ο διορισμός του στο Υπουργείο Άμυνας μάλλον είναι ενδεικτικός μιας περίεργης σχέσης «εμπιστοσύνης – αλληλεξάρτησης» με συγκεκριμένους στόχους σε ότι αφορά τις ισορροπίες εντός του τουρκικού στρατού. Η συγκεκριμένη επιδίωξη αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τους διορισμούς που θα γίνουν σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες του τουρκικού στρατού.

Αναλυτικά η νέα κυβέρνηση:

Πρόεδρος: Recep Tayyip Erdoğan

Αντιπρόεδρος: Fuat Oktay

Υπουργός Δικαιοσύνης: Abdülhamit Gül

Υπουργός Εσωτερικών: Süleyman Soylu

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Hulusi Akar

Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Ziya Selçuk

Υπουργός Υγείας: Fahrettin Koca

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Fatih Dönmez

Υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικού Μετασχηματισμού: Murat Kurum

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Mehmet Ersoy

Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Mehmet Kasapoğlu

Υπουργός Δημοσιονομικών και Οικονομίας: Berat Albayrak

Υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών: Mehmet Cahit Turan

Υπουργός Εξωτερικών: Mevlüt Çavuşoğlu

Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογένειας: Zehra Zümrüt Selçuk

Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Bekir Pakdemirli

Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Mustafa Varank

Υπουργός Εμπορίου: Ruhsar Pekcan

Νίκος Μούδουρος

Δρ. Τουρκικών Σπουδών

Keywords
Τυχαία Θέματα