Ο πολιτικός συμβολισμός της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα

Η παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, μια ημέρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του στην Τουρκία, έχει τον δικό της ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, ανέφερε στο Sigmalive, ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστος Ιακώβου.

«Ο πολιτικός συμβολισμός παραπέμπει στην στρατηγική απαίτηση της Τουρκίας να έχει μόνιμη παρουσία στην Κύπρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Στέλνει το μήνυμα για την φιλοσοφία της Τουρκίας σε σχέση με τη λύση.

Δηλαδή, ότι η Τουρκία θέλει να έχει ρόλο και λόγο στην Κύπρο και παρουσία μετά τη λύση».

Ο συμβολισμός αυτός, τόνισε ο κ. Ιακώβου, είναι διαρκής και μόνιμος από το 1974 και εντεύθεν. Η επίσκεψη αυτή γίνεται και σε μια χρονική συγκυρία όπου υπάρχει μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Ως εκ τούτου υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου και εν αναμονή πάντα των δηλώσεων που θα γίνουν μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Ερντογάν, αναμένεται να δώσει της κατευθυντήριες γραμμές στον Ακιντζί για το πώς θα κινηθεί στο Κυπριακό, με χρονικό ορόσημο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όπου είναι η καθιερωμένη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

"Εκεί, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις θα επιχειρηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού να ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών", σημείωσε.

Κληθείς ο κ. Ιακώβου να σχολιάσει κατά πόσο στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου ανέφερε: «Το θεωρώ πολύ πιθανόν διότι υπάρχει πίεση στη δική μας πλευρά από τα Ηνωμένα Έθνη για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία. Έτσι θα πιέσουν να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για να αποτραπούν οι οποίες ενδεχόμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις έρευνες των Αμερικανών στην ΑΟΖ οι οποίοι θέλουν να τις συνοδεύσουν με διαδικασίες διπλωματικής ομαλοποίησης της κατάστασης και να αποφευχθούν καταστάσεις που είδαμε στην Κυπριακή ΑΟΖ τον περασμένο Γενάρη – Φλεβάρη».

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στις 19:30 και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στις 21:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα