Οι ηγέτες και σύμμαχοι Ερντογάν στην τελετή ορκωμοσίας του (ΦΩΤΟ)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας υπό το νέο προεδρικό σύστημα της χώρας. Στην μεγαλοπρεπή τελετή ορκωμοσίας του συμμετείχαν είκοσι δύο αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών συμμάχων της Άγκυρας όπως το Κατάρ, η Βενεζουέλα και πολλά κράτη των Βαλκανίων και της Υποσαχάριας Αφρικής. Στην Άγκυρα για την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Νέας

Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε πρόσκληση από την τουρκική προεδρία και τελικά έδωσε το παρών.Ο Ερντογάν μετά το ταξίδι του σήμερα στην Κύπρο θα πάει αύριο στις Βρυξέλλες για σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με τoν Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από ελλαδικά ΜΜΕ, η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην στείλει αντιπρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας και ενδέχεται η συνάντηση να ναυαγίσει.

Στην νέα θητεία του ο Ερντογάν υπόσχεται να επιδιώξει να αναβιώσει την επιρροή της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή μετά από χρόνια αναταραχής που στιγματίστηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και διεύρυνε την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία με εισβολή. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν τη συμμετοχή των 22 ξένων αρχηγών κρατών καθώς και «ειδικών φίλων» όπως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο ηγέτης της Τυνισίας Εννάχτ Ρατχάντ Γκουντούι. Από την τελετή δεν έλειψαν ασφαλώς και ο Μουσταφά Ακιντζί εκπροσωπώντας το ψευδοκράτους.

Ο Ερντογάν επισκέφτηκε στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, και υπήρξε χαιρετισμός 101 πυροβόλων όπλων καθώς και παρουσία οθωμανικής στρατιωτικής μπάντας. Όπως σχολιάζει η Jerusalem Post, η ανάμειξη της παράδοσης με την τελετουργία της οθωμανικής εποχής φαίνεται να δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της τοπικής πολιτικής της και των φιλοδοξιών της εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

Οι παγκόσμιες συμμαχίες της Τουρκίας εκδηλώθηκαν σττο ποιοι έδωσαν το παρών τους στην ορκωμοσία. Στα Βαλκάνια, όπου η επιρροή της Τουρκίας εντοπίζεται από την οθωμανική εποχή, η Σερβία, η Βοσνία, η πΓΔΜ η Μολδαβία, το Κοσσυφοπέδιο και η Βουλγαρία έστειλαν τους προέδρους τους.

Από την Αφρική, όπου η Τουρκία προσπάθησε να διευρύνει την επιρροή της τα τελευταία χρόνια έδωσαν το παρών τους οι ηγέτες της Γουινέας-Μπισσάου, της Γουινέας, της Ισημερινής Γουινέας, της Ζάμπιας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Μαυριτανίας Ο βασικός σύμμαχος της Άγκυρας, ο εμίρης του Κατάρ, ήρθε επίσης, όπως και το Πακιστάν. Ο μόνος υψηλόβαθμος ηγέτης της Αμερικής ήταν ο φίλος του Ερντογάν ο Νικολά Μαδούρο της Βενεζουέλας.

Τα Τουρκοφωνικά κράτη της Κεντρικής Ασίας έστειλαν επίσης αντιπροσωπείες. Ηχηρές υπήρξαν η απουσίες του παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και του βασιλιά Αμπτάλα της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επισκεφθεί την Τουρκία τους τελευταίους επτά μήνες λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να αμφισβητήσει την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Αντ 'αυτού, πήγε ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Ράμι Χάμνταλα.

Στην τελετή παρέστη και ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, ένα ορατό σημάδι της προσπάθειας της Μόσχας να προσεταιριστεί την Τουρκία και να την απομακρύνει από το ΝΑΤΟ.

Ούτε το Ιράν έστειλε αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, εν αντιθέσει με το Ιράκ που έστειλε πολλούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Νεχίρβαν Μπαρζάνι. Η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος και στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα