ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποια στάση θα κρατήσουν Ρωσία-ΗΠΑ στο ΣΑ για την εισβολή στη Συρία

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και το Βέλγιο, ούτως ώστε να συζητηθεί η τουρκική εισβολή στα βόρεια της Συρίας. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο Πέμπτη, με τα βλέμματα κυρίως να είναι στραμμένα στην Ρωσία και την Αμερική, σχετικά με την στάση που αναμένεται ν κρατήσουν. 

Εάν δηλαδή θα υπερψηφίσουν το ενδεχόμενο ψήφισμα

του Συμβουλίου Ασφαλείας ή εάν θα απέχουν. 

Μιλώντας στο SigmaLive, ο ανταποκριτής του ΣΙΓΜΑ στην Ρωσία Αχιλλέας Πατσούκας, ανέφερε πως η Ρωσία τηρεί, μέχρι στιγμής, σιγήν ιχθύος σχετικά με την στάση που αναμένεται να κρατήσει αύριο. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Μόσχα φαίνεται απρόθυμη να «τραβήξει το αυτί» της Τουρκίας για την εισβολή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τετάρτης στα βόρεια της Συρίας. 

Ωστόσο, επειδή όλα τα προηγούμενα χρονιά έδειξε πως τηρεί κατά γράμμα το Διεθνές Δίκαιο, αναμένεται με αγωνιά μέχρι την τελευταία στιγμή το τί θα πράξει. 

Πάντως σήμερα τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Εκπρόσωπός του, δεν έδειξαν διατεθειμένοι να διαλύσουν τη σχέση τους με την Τουρκία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Πούτιν και Ερντογάν τα είπαν τηλεφωνικώς πρίν από την εισβολή της Τουρκίας και σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζεται ανατολικά του Ευφράτη θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της Συρίας.

Στο στρατόπεδο της Αμερικής, τώρα, το τοπίο είναι ομιχλώδες, καθώς τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή, καταδίκασαν την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από την Συρία, δίνοντας έτσι «πράσινο φως» στην Τουρκία για την εισβολή. 

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει "πολύ ακριβά" την επίθεσή του στην Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

"Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter

Ο απρόβλεπτος Πρόεδρος τον ΗΠΑ, χαρακτήρισε σήμερα «κακή ιδέα» την εισβολή της Τουρκίας. 

Σε δηλώσεις του, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την επίθεση της Τουρκίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Τουρκία είναι πλέον υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι όλοι μαχητές του ISIS οι οποίοι έχουν συλληφθεί θα παραμείνουν φυλακισμένοι στην Συρία, εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο ανταποκριτής του ΣΙΓΜΑ στις ΗΠΑ, Δημήτρης Φιλιππίδης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπάρχει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο η υπερδύναμη να τηρήσει αποχή. 

Ωστόσο, τόνισε, τα πάντα είναι ρευστά. 

Δεν αποκλείεται η στάση των ΗΠΑ να εξαρτηθεί από τον απολογισμό της πρώτης ημέρας εισβολής της Τουρκίας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα