Υπόθεση Petrana:«Ο κατηγορούμενος είπε συνειδητά ψέματα»

Με την τελική αγόρευση της κατηγορούσας αρχής, που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, η υπόθεση του θανάτου της 46χρονης Petrana από τη Βουλγαρία.

Ο κατηγορούμενος, είπε ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, είπε συνειδητά ψέματα και χαρακτήρισε την ένορκη μαρτυρία του 28χρονου τόσο παραστατική που άγγιζε, όπως ανέφερε, τα όρια της παράστασης και της υποκριτικής.

Ο κ. Χατζηκύρου ανέφερε στο δικαστήριο, πως ο θάνατος της 46χρονης προκλήθηκε από δαγκώματα σκύλων με αποτέλεσμα να

καταλήξει, προσθέτοντας πως όλοι οι ιατροδικαστές που εξέτασαν την θανούσα συμφώνησαν με αυτή την προσέγγιση.

Η θέση Δημοκρατίας είπε ο κ. Χατζηκύρου όπως εκφράστηκε και από την ιατροδικαστή Αγγελική Παπέττα είναι ότι  η επίθεση που δέχτηκε η άτυχη γυναίκα έγινε στη σκηνή, όπου και εντοπίστηκε.

Διερωτήθηκε μάλιστα, απαντώντας στις τοποθετήσεις της υπεράσπισης, γιατί να θέλει κάποιος να κτυπήσει την Petrana με τόσα σοβαρά κτυπήματα και να την εγκαταλείψει τραυματισμένη στο μέρος όπου ανευρέθη. Πρόσθεσε μάλιστα, πως το γεγονός ότι εντοπίστηκε χόρτο στο χέρι της 46χρονης γυναίκας, υποδηλοί ότι το επεισόδιο συνέβη στο χωράφι.

Ακόμη διερωτήθηκε γιατί κάποιος να προκαλέσει ζημιά στην γυναίκα σε άλλο χωράφι ή άλλο σημείο και μετά να την μεταφέρει στο σημείο όπου εντοπίστηκε.

Στην σκηνή σημείωσε, δεν εντοπίστηκε λωρίδα αίματος ώστε να δηλώνει τη μεταφορά της 46χρονης από κάποιο όχημα.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα γεγονότα ότι δηλαδή στις 11:15 της επίμαχης ημέρας η 46χρονη βρισκόταν σε ξενοδοχείο και ότι σύμφωνα με μαρτυρία του μάρτυρα υπεράσπισης Χριστάκη Μαλά η 46χρονη είχε περάσει από συγκεκριμένο δρόμο και την είχε δει όταν αυτός ασχολείτο στην περιοχή με διάφορες εργασίες.

Η διαδρομή που ακολούθησε η 46χρονη είπε η κατηγορουσα αρχή, δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός από το τεμάχιο που βρίσκεται το υποστατικό του 28χρονου και το συνεργείο του. Επεσήμανε πως η χρονική εγγύτητα στη εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει ότι η γυναίκα αυτή είναι η Petrana, αφού σύμφωνα με την περιγραφή του μάρτυρα ήταν μελαχρινή και κρατούσε τσάντα. Τα θανατηφόρα τραύματα της γυναίκας προκλήθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι.

Σε σχέση με το ζήτημα που ηγέρθη στο Δικαστήριο για το ποιοί σκύλοι σκότωσαν την 46χρονη, εάν δηλαδή ήταν οι σκύλοι Rottweiller του κατηγορούμενου, αν ήταν σκύλοι περίοικων ή αδέσποτοι που περιφέρονταν περίξ ή εγγύς του υποστατικού ο κ.  Χατζηκύρου εξέφρασε την θέση ότι δεν παρουσιάστηκε καμία μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου ότι υπήρχε σκύλος με ανάλογο σωματότυπο κατά τον χρόνο του επεισοδίου, δηλαδή την 22η Φεβρουαρίου, στο χώρο.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην επίσκεψη του εκπαιδευτή σκύλων κ. Παπαϊωάννου στο χώρο φύλαξης των σκύλων του 28χρονου - όπως ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο -  οι οποίοι επέδειξαν κάποια επιθετικότητα από ανασφάλεια.

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ δύσκολο αδέσποτοι σκύλοι να ήρθαν από την περιοχή της Αναρίτας και να μετέβησαν στην περιοχή που διατηρεί το υποστατικό του ο 28χρονος προκαλώντας τον θάνατο της γυναίκας. Μόνο συνέχισε οι σκύλοι του κατηγορούμενου υπήρχαν ελεύθεροι εκείνη την ημέρα στην περιοχή με βάση σχετικές μαρτυρίες. Διερωτήθηκε μάλιστα πως γίνεται να ήρθαν σκύλοι από αλλού να επιτέθηκαν στην 46χρονη και να μην τους είδε κανείς αλλά και για ποιό λόγο κάποιοι αδέσποτοι σκύλοι να επιτέθηκαν στην γυναίκα την στιγμή που δεν παραβίασε τον χώρο τους.

Οι μόνοι σκύλοι που είχαν λόγο συνέχισε, να επιτεθούν στην 46χρονη ήταν οι σκύλοι του 28χρονου εκ των οποίων η μία σκύλα Rottweiller ήταν έγκυος.

Ο κ. Χατζηκύρου αναφέρθηκε και στους μάρτυρες που κατέθεσαν στο Δικαστήριο ότι τα σκυλιά του κατηγορούμενου μετέβαιναν και σε διπλανά υποστατικά.

Είπε πως η πιο πιθανή εκδοχή είναι η Petrana όταν είδε τους σκύλους να έκανε μια κίνηση, να την κυνήγησαν οι σκύλοι, να προσπάθησε να φύγει και μόλις οι σκύλοι την ακινητοποίησαν και δεν την θεώρησαν απειλή ρίχνοντας την κάτω να αποχώρησαν αφού την δάγκωσαν.

Πρόσθεσε πως στα θέματα της ιχνηλασίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μαρτυρία του εκπαιδευτή Θεοδοσίου λόγω και της εκπαίδευσης που έχει τύχει.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής ανέφερε πως όταν ο 28χρονος βοήθησε τις δύο νοσηλεύτριες για την μεταφορά της 46χρονης γυναίκας στο φορείο φορούσε γάντια όπως οι ίδιες ανέφεραν στο δικαστήριο, ενώ ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν θυμάται.

Μάλιστα σημείωσε ο κ. Χατζηκύρου, ο 28χρονος είχε αναφέρει ότι κατά την μεταφορά της 46χρονης στο φορείο λέρωσε τα χέρια του και την μπλούζα του, λέγοντας ψέματα για να δικαιολογήσει το ενδεχόμενο μεταφοράς αίματος στο κλουβί των σκύλων.

Είπε δε πως ένας κανονικός άνθρωπος όταν λερώνεται από ένα τέτοιο επεισόδιο, δεν πηγαίνει στα κλουβιά των σκύλων του για να τα ταΐσει αλλά αλλάζει αμέσως τα ρούχα του.

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι αναφορές του 28χρονου αποτελούν στημένα επεισόδια και πως δεν υπήρξεφυσικότητα στις απαντήσεις του κατηγορούμενου ενώπιον του Δικαστηρίου.  Έθεσε μάλιστα και θέμα για ελλειπή μέτρα ασφαλείας του 28χρονου για τους σκύλους του.

Ο κ. Χατζηκύρου είπε πως ο θάνατος της 46χρονης με τον τρόπο που πέθανε είναι πρωτοφανής, συγκλόνισε την κοινή γνώμη και πως θα πρέπει η απόφαση του δικαστηρίου να έχει καθοδηγητικό χαρακτήρα.

Την 46χρονη φέρονται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου. Ο 28χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου, ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Το δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις  9.12. 2019 στις 09:00 το πρωί.

Ο 28χρονος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους δηλαδή έχει υπογράψει εγγύηση με αξιόχρεο εγγυητή ύψους 100 χιλ ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε στο stop list, και κάθε μέρα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα