Ανάλυση: Μόνο δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα δεν ήταν

Μόνο δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα δεν ήταν, η άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί το βράδυ της Δευτέρας (16/4) στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Οι δυο ηγέτες, μετά από εννέα και πλέον μήνες στασιμότητας στο Κυπριακό και αφότου μεσολάβησαν δημόσιες αλληλοκατηγορίες στο πλαίσιο της αλληλοεπίρριψης ευθυνών (blame game) για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, συναντήθηκαν ξανά, συζητώντας μάλιστα μόνοι και πίσω

από κλειστές πόρτες για δυο και πλέον ώρες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης: Στον απόηχο του δείπνου - Οι πρώτες αντιδράσεις (vid)

Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι το «κοινωνικό δείπνο», όπως ονομάστηκε, ήταν ασφαλώς η αφορμή για να ανοίξει το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δυο ηγετών, το οποίο παρέμενε κλειστό για μήνες.

Διαβάστε επίσης: Πώς είδε το δείπνο η αναπλ. Κυβερνητική Εκπρόσωπος (vid)

Το αποτέλεσμα της συνάντησης, καθώς επίσης και οι δημόσιες τοποθετήσεις που ακολούθησαν, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι δυο ηγέτες επανέλαβαν τις θέσεις που διατυπώνουν και δημόσια, ως θέσεις εκκίνησης των δυο πλευρών, στη νέα προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης: Δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί: Οι συμφωνίες και οι διαφωνίες

Η μετατόπιση της ευθύνης για επανέναρξη του διαλόγου προς τον νέο Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επιβεβαιώνει στην παρούσα φάση το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές.

Διαβάστε επίσης: Ακιντζί για δείπνο: Τίποτα όπως το παρελθόν

Η επιστροφή, δε, στην εποχή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, δεικνύει ακριβώς τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα