ΑΝΑΛΥΣΗ Λυγερού: Η στρατηγική σημασία του σταθμού υγροποίησης ΦΑ

Για την εξαιρετικής σημασίας, τόσο σε ενεργειακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δημιουργίας σταθμού υγροποίησης φυσικού ερίου στην Κύπρο, μίλησε ο Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής, στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή των Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου.

Μετά και την ανακάλυψη στο οικόπεδο «Γλαύκος» η Κύπρος, όπως ανέφερε, μπαίνει σε μια νέα

φάση, καθώς η κατασκευή τερματικού, είναι μια αλλαγή φάσης σε επίπεδο στρατηγικής.

Το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται το μοντέλο καρστικού ασβεστόλιθου στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημαίνει ότι η Κύπρος έχει προοπτικές για ανακαλύψεις και άλλων κοιτασμάτων και αυτό διαφαίνεται καθώς η Exxon άρχισε και επίσημα να ενδιαφέρεται και για άλλα οικόπεδα, όπως το 5.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η ανακάλυψη στο «Γλαύκος βάσει σε δεύτερη μοίρα τον αγωγό EastMed, ο κ. Λυγερός σημείωσε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς είναι σημαντικής σημασίας η δημιουργία του για σταθερή τροφοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο για να βρίσκεται η Κύπρος σε ένα στρατηγικό άξονα, αλλά είναι θετικό να υπάρχει ένα συμπληρωματικό πλαίσιο.

Ο κ. Λυγερός σημείωσε ότι σύντομα θα ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσματα και εάν ήδη υπάρχει ο τερματικός σταθμός υγροποίησης, θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα.

Ο σταθμός, ανέφερε, πρέπει να λειτουργεί 100%, και με δεδομένο το γεγονός ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν διαθέτουν και θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόν της Κύπρου, τότε αυτός θα λειτουργεί με λιγότερο κόστος, ενώ οι χώρες θα έχουν και κοινά συμφέροντα.

Σε πολιτικό επίπεδο και στα του Κυπριακού, ο κ. Λυγερός ανέφερε «όταν βλέπουμε ότι μπορούμε να «παίξουμε» με το Ισραήλ, τον Λίβανο, αλλά και τις πετρελαϊκές εταιρίες, τότε είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνουμε».

Πρέπει, τόνισε, να θωρακίσουμε τα δεδομένα μας, να έχουμε όλο και πιο πολλά κοιτάσματα, αλλά και ένα σταθμού που πέραν των άλλων θετικών, θα προσφέρει και νέες θέσεις εργασίας.

Όσο αφορά τα δεδομένα της Τουρκίας, ο κ. Λυγερός σημείωσε ότι αυτή βρίσκεται εκτός ενεργειακής σκακιέρας, όποτε ας λέει ό,τι θέλει, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και ο στρατηγικός άξονας.

Η Τουρκιά δεν παίζει ούτε σε ευρωπαϊκό ξεκάθαρο πλαίσιο, τόνισε.

Το στρατόπεδο μας είναι ξεκάθαρο και αν θέλουμε να περάσουμε σε μια φάση και απελευθέρωσης του νησιού από διάφορα πράγματα του τύπου εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και από την κατοχή, πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι σε ενεργειακό επίπεδο και να μην είμαστε ένα πέρασμα, αλλά ένας σταθμός παραγωγής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα